Božinović : “Ako ovog tjedna ne padne broj zaraženih, idemo na nove mjere”

Vera Katalinić-Janković, pomoćnica Vilija Beroša, na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, kazala je kako je u odnosu na protekla 24 sata 13 više pacijenata na respiratoru. 166 osoba je primljeno u bolnicu, a 76 ih je otpušteno.

33 osobe su preminule osobe, ukupno 1082 preminulih. U samoizolaciji je nešto više od 35 tisuća osoba.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš kazala je da imamo usporeni rast, u mnogim županijama je manji broj, no to ne bi ocijenila kao uspjeh jer je riječ o ponedjeljku, a preko vikenda se manje testira.

‘U razgovoru sa županijama koje imaju visoku stopu incidencije provodili bi u široj populaciji brze antigenske testove’, kazala je.

Na pitanja o masovnim testiranjima u Zagrebu i šire, Davor Božinović, ravnatelj Stožera, kazao je da zagrebački stožer nije donio konkretnu odluku i danas će još razmatrati detalje. ‘Ono kako mi vidimo testiranje antigenskim testovima može doprinijeti brzoj trijaži. Vidjet ćemo kako je to zamislio Zagreb’, kazao je.

‘Ovo je zamišljeno za simptomatske. S obzirom za kapacitete, a 17 posto sredstava Ministarstva zdravstva odlazi na testiranje, moramo biti racionalni’, kazao je Božinović.

‘Mi smatramo da je odgovoran pristup anticipirati da će se nešto dogoditi i pokušati stvoriti epidemiološke okvire’, kazao je komentirajući Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Radi se, kaže, na provedbi protokola.

Nas ne zadovoljava situacija da je rast mali, već, kaže, moramo ići prema smanjenju. Ukoliko ovaj tjedan ne bi bio manji broj zaraženih, onda bi išli na nove mjere. One se mogu odnositi na restrikciju broja ljudi koji se mogu okupljati i skraćenje rada nekih djelatnosti.

Ministar Beroš kazao je da ako gledamo drugi val, da je Hrvatska prema broju aktivnih slučajeva među sedam najboljih zemalja danas. Situacija u Sloveniji i Austriji je duplo teža, u Češkoj tri puta teža, a u Francuskoj sedam puta teža.

Situacija je, kaže, stabilna.

‘Ako uspoređujete naše s europskim mjerama, s blažim mjerama postižemo ne bolje, ali jednake rezultate’, istaknuo je. ‘Dajte da sada dodatnom odgovornošću polučimo to da ne moramo postrožavati mjere’, dodao je.

U Splitu je zauteto 16 posto respiratora , u Rijeci 23posto, u Osijeku 43, u Dubravi 56 posto…., otkrio je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...