Božinović najavio nove, stroge mjere, a napomenuo i kako bi cjepivo moglo biti obavezno

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako će do sutra Stožer pripremiti novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane, i on bi trebao vrijediti do Božića.

“Radi se o oštrijim mjerama od ovih sada, i cilj nam je da čujemo njihovo mišljenje”, rekao je Božinović.

Ministar nije htio reći o kakvim je točno mjerama riječ, rekavši samo da su usmjerene na ugostiteljstvo, nešto manje kulturu i dijelove školstva.

“Ovo će sigurno biti najstrože mjere u ovom drugom valu epidemije”, dodao je, i rekao da će mjere vrijediti do Božića.

“Mi nismo davali neke nekonzistentne izjave koje danas možemo čuti od nekih koji su danas najglasniji, a na početku epidemije su je podcjenjivali. Donosimo mjere za zaštitu bolničkog sustava i života ljudi. S druge strane, moramo razmišljati o tome da se ekonomski preživi i imati u vidu koliko zatvaranja mogu utjecati na mentalno stanje nacije”, kazao je ministar.

Božinović nije htio pred novinarima komentirati o čemu se jučer razgovaralo na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Govoreći o cijepljenju protiv koronavirusa, kazao je kako bi nam treba biti cilj da se cijepi što više građana.

“Cjepivo je tu negdje i na njega možemo računati. To nam otvara mogućnost za strože mjere jer možemo procijeniti do kad bi one otprilike trajale, ali za to nam treba podrška građana”, rekao je.

Komentirao je i mogućnost novog lockdowna te razmišlja li se da cjepivo bude obavezno. Kako kaže, to nije isključeno.

“Vjerujem da ćemo morati uložiti dodatne napore kada je riječ o komunikaciji (o važnosti cijepljenja)”, kazao je ministar kada su ga novinari pitali hoće li biti teško građane uvjeriti da se cijepe. “Hrvatska ima zakonsku obavezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali to ne bi bio novi moment”, rekao je također.

“Postoje cjepiva koja su obvezna, moramo znati da bi cjepivo zaustavilo širenje epidemije trebalo bi biti procijepljeno 70 posto stanovništva i vodit ćemo računa da se to i dogodi. Moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi”, objasnio je.

Novinari su pitali uključuju li nove mjere policijski sat ili potpuno zatvaranje.

„Policijski sat nikada nije bio opcija. Klasičan lockdown kao u prvom valu sigurno nije moguć“, kazao je ministar, rekavši i kako će se nastaviti policijske akcije u klubovima koji ilegalno rade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...