Bubnjar na sjednici Vijeća u Zagrebu; Dani sjećanja u Škabrnji održat će se uz epidemiološke mjere

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, ustvrdio je u srijedu da će se u Vukovaru i Škabrnji 18. studenog održati program Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, ali uz mjere koje će biti poznate tek uoči obilježavanja.

“Za sedam dana ćemo se ponovno naći, proanalizirati okolnosti koje će tada biti aktualne i koje će biti usmjerenje za konkretne detalje programa koje ćemo provesti sjećajući se poginulih, nestalih i umrlih u Domovinskom ratu i svih žrtava Vukovara i Škabrnje”, poručio je Medved nakon konstituirajuće sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Na sjednici je bilo riječi o organizaciji Dana sjećanja u Vukovaru i Škabrnji s obzirom na epidemiološke uvjete, a uz Medveda na sjednici su sudjelovali gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, načelnik Škabrnje Nediljko Bubnjar te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Medved je nakon sastanka ustvrdio da će se program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održati 18. studenog u Vukovaru i Škabrnji, ali u skladu s epidemiološkim mjerama koje će tada biti na snazi.

Penava: Za sada svi na tragu da se Kolona sjećanja održi

Vukovarski gradonačelnik Penava rekao je kako se nada da epidemiološka situacija do tada neće biti drastična te je poručio kako su za sada svi na tragu da se Kolona sjećanja održi.

“Svi smo na tragu da Kolona sjećanja bude održana, da bude dostojanstvena, a da s druge strane bude sigurna i da nemamo iza Kolone sjećanja posljedice koje ne želimo”, kazao je Penava dodavši da će se tek na posljednjem sastanku Vijeća dogovoriti kako će točno izgledati obilježavanje 18. studenog u Vukovaru i Škabrnji.

Dodao je da dolazak u Vukovar javnim prijevozom neće biti preporučen te je poručio kako je i upaljena svijeća na prozoru dostojanstven način obilježavanja Dana sjećanja.

Capak je najavio kako će se u suradnji s lokalnim epidemiolozima napraviti epidemiološki okvir za obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru.

“Stav epidemiološke struke jest da treba proći kroz svaki element svih događaja tih dana i odrediti kako ih organizirati da rizik prijenosa koronavirusa bude što niži”, kazao je Capak.

Kaže da samo obilježavanje ima elemente okupljanja koje predstavlja rizik za prijenos zaraze koronavirusom te da treba imati u vidu okolnosti koje prate samu Kolonu sjećanja, poput prijevoza, smještaja i točaka okupljanja sudionika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...