Capak na presici otkrio da rade plan cijepljenja: “Naručili smo 2,7 doza milijuna cjepiva”

Tijekom konferencije za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je da tjedni porast stagnira. Porast brojke novih slučajeva od prošle srijede je pet posto.

‘Sada nam je 28 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih, od početka epidemije 12,2 posto. R0 je 0,87, a sedmodnevni 1,04. Incidencija je vrlo visoka 772,2 na sto tisuća stanovnika što nas stavlja u vrh zemalja EU. U nekim županijama je vrlo visoka, u Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagroskoj županiiji. Trenutna stopa mortaliteta je 208 na milijun stanovnika po čemu smo na sredini u EU’, kazao je..

‘Trenutak kada ćemo imati registrirano cjepivo je sve bliže i Hrvatska se dugo priprema. Imamo nacrt plana cijepljenja. Ne znamo još logističke i distribucijske elemente i završit ćemo plan kada doznamo datume kada nam i koliko cjepiva dolazi’, kazao je. Rezervirali smo cjepivo za više od 50 posto stanovnika.

Od Pfizera je naručeno milijuna doza. Ne zna koliko će nam Europska unija dodijeliti. ‘Ima još nekoliko tvrtki s kojima je EU dogovorila određene količine cjepiva. Te ugovore još nismo dobili na uvid’, kazao je.

‘Naš plan sadržava i popis cjepitelja, vunerabilne skupine. Rang listu nismo napravili još, no to su strateške skupine kao što su zdravstven radnici, starije osobe, kronični bolesnici’, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...