Capak: “Po broju zaraženih smo u europskom vrhu, po smrtnosti smo na 13. mjestu”

Nakon dugo vremena, nacionalni Stožer civilne zaštite kreće s održavanjem konferencija za medije. One će se održavati ponedjeljkom, srijedom i petkom u 11 sati.

Pomoćnica ministra zdravstva Vili Beroša, Vera Katalinić-Janković kazala je da je u odnosu na jučer 16 novih pacijenata na respirator. 53000 su se oporavile, 2227 u 24 sata. 79 osoba je u posljednja 24 sata je otpušteno iz bolnica.

Ukupno su od početka epidemije preminule 832.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da je broj zaraženih u svijetu prešao 50 milijuna. 750,4 je incidencija na 100.000 stanovnika. Lošije od nas su Francuska, Slovenija, Luksemburg i Češka.

Po smrtnosti smo na 13. mjestu od 27 zemalja Europske unije. To je, kaže Capak, dobar pokazatelj.

Kaže da nam je rast 4,4 posto, dok je u tjednima prije rast bio i po sto posto. Porast stagnira i situacija će se popraviti, uvjeren je.

‘U Hrvatskoj je što se tiče mjera razlika od županije do županije. U ovom trenutku gori nam sjever zemlje. 1300, tj.1400 je incidencija u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji’, kazao je.

Na pitanje jesu li maske na javnim okupljanima obavezne ili ne, Davor Božinović je kazao da su maske na otvorenom obvezne tamo gdje se ne može održavati fizička distanca od 1,5 metara.

‘Sve više građana se odgovorno ponaša i nose maske i u zatvorenim i otvorenim prostorima. O jučerašnjem prosvjedu je sačinjeno izvješće inspektora civilne zaštite….Kaže da treba voditi računa o mentalnoj slici nacije, pogotovo mladih. Kaže da su situacije poput jučerašnjeg prosvjeda naišle na osudu drugih i da je to dobro.

Capak je na pitanje o tome jesmo li dosegnuli ‘plafon’ u broju testiranih, kazao da nismo. ‘Antigenski testovi se primjenjuju na simptomatskim pacijentima. Mi njihovu lažnu negativnost anuliramo da svi koji su negativni, idu na PCR testiranje’, pojasnio je.

Na pitanje jesu li u dnevnoj statistici i oni koji su pozitivni, a nisu testirani već se vode kao ‘vjerojatni slučajevi’, kazao je da se to kod nas gotovo uopće ne koristi. ‘Liječnici obiteljske medicine to upisuju na centralnu platformu. No to ne ide u platformu novozaraženih, no idemo na spajanje platformi, i onda će se takvi pribrajati među novozaražene’, pojasnio je.

Davor Božinović je rekao kako svakodnevno razmišljaju o mjerama i dovode ih u korealaciju s mjerama iz drugih zemalja. Naši trendovi su gotovo identični s onim zemljama koje neko vrijeme imaju policijski sat i stroge mjere’, kazao je Božinović.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da po podacima s hrvatskim sveučilištima stanje relativno dobro. ‘Već sada se primjenjuje negdje hibridni pristup. Recimo na Sveučilištu u Rijeci. U Puli su na online nastavi. 235 pozitivnih studenata je na Sveučilištu u Zagrebu. 90 zaposlenih je zaraženo. U Splitu se broj vrti od 15 do 30 studenata…Sva sveučilišta su u roku 24 sata spremni nastavu prebaciti online’, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...