Crkva sv. Donata večeras će svijetliti ljubičasto za hrabre Palčiće; Prošećite gradom i podignite palac gore

Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” i ove godine širom Hrvatske obilježava 17. studenog, Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Kao i svake godine, Grad Zadar pridružio se obilježavanju ovog dana. Iznimno zbog epidemiološke situacije, prigodnim ljubičastim osvijetljenjem crkve Sv. Donata. Ljubičasta boja simbol je malih heroja. Preuranjeni porod, ispod 37. tjedna gestacijske dobi, smatra se rastućim zdravstvenim problemom današnjice. U našoj se zemlji godišnje bilježi oko 2500 preuranjenih poroda, što znači da nedonoščad čini oko 6% živorođene djece. Zbog nezrelosti cijelog sustava, djeca palčiću su pod većim rizikom za pojavu dugotrajnih neurorazvojnih i medicinskih problema. Osobito su osjetljivi u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji nalaze pred brojnim izazovima.

Majke prijevremeno rođene djece osjećaju veći intenzitet stresa, izraženiju anksioznost i depresivnost u usporedbi s majkama terminske djece. Zbog toga im potrebna podrška – kako bližnjih, tako i sustava. Prvi korak u tome je upoznati društvo s neobičnim putovanjem Palčića i njihovih roditelja: težak početak, nemogućnost dodira, čekanje samostalnog udisaja, čekanje svakog pokreta samo su dio ovog nevjerojatnog putovanja. Koliko pređenih kilometara, koliko različitih pregleda i sati vježbanja, koliko procjena, a opet nitko nikada nije mogao predvidjeti da će oni biti tako hrabri, nježni, posebni i svoji. Preskakanje prepreka, prkošenje smrti, dijagnozama i statistici svakodnevnica su malih Palčića.

– Za početak, prošećite našim gradom u utorak 17. 11. 2020. godine u večernjim satima, zastanite pored Svetog Donata i podignite palac gore za Palčiće jer oni to zaslužuju. Ovim putem zahvaljujemo se Gradu Zadru i gradonačelniku dr. Branku Dukiću što nam pružaju podršku te na ovaj način pokazuju da su i institucije našeg grada uz nas roditelje i našu djecu. Hvala Studiu D. I. i Šimi Ivčiću što nam je i ove godine omogućio da našu ideju realiziramo na najbolji mogući način, ističu iz zadarskog Kluba roditelja nedonoščadi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...