Donat je svijetlio za Palčiće, u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi 2 tisuće djece

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju obilježen je jučer diljem Hrvatske. S ciljem osvješćivanja javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji, zadarski Donat svijetlio je u ljubičastoj boji.

Sva djeca koja na svijet dođu ranije od 37. odnosno poslije 28. tjedna trudnoće smatraju se prerano rođenima odnosno nedonošenim.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2000 djece, a svako peto nedonošče treba intenzivnu liječničku skrb. Čak 5 posto beba u Hrvatskoj se rodi prerano, a na širenju svijesti o njima radi udruga roditelja nedonoščadi “Palčići” koja svojim savjetima pomaže roditeljima od 2010. godine.

Bebe rođene prije 33. tjedna u pravilu imaju ozbiljne probleme, a moguće je da nemaju dovoljno razvijena pluća.

Beba rođena prije 36. tjedna najvjerojatnije će se teže hraniti.

Bebe Palčići većinom se rode s nižom porođajnom težinom koja može utjecati na njihovo preživljavanje.

Bebe rođene prije 28. tjedna trudnoće preživljavaju u 80 posto slučajeva.

Bebe Palčići njeguju se u inkubatorima toliko dugo dok ne mogu samostalno jesti, regulirati tjelesnu temperaturu i dobe dovoljno težine. Taj proces može trajati i nekoliko mjeseci.

Roditelji prijevremene djece to jest Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” osnovali su humanitarnu akciju “Palčić gore” kako bi se prikupila sredstva za inkubatore i dodatnu medicinsku opremu, isključivo za nabavku medicinske opreme za hrvatska rodilišta za zbrinjavanje najmlađih, pod logom: naša snaga je njihova hrabrost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...