Evo kako simptomi koronavirusa napreduju po danima i kada se mogu pogoršati

Covid-19 i dalje utječe na naš život i poremetio je naše navike, a utječe na nas i ekonomski i emocionalno. Iako smo svi svjesni rizika koje smrtonosni koronavirus predstavlja za naš život, važno je razumjeti i simptomatski vremenski slijed koji virus prati tijekom trajanja infekcije.

Prvi simptom koronavirusa je najčešće vrućica, ali i to se može pogoršati. Koronavirus je respiratorna bolest, pa su stoga simptomi vrlo slični simptomima prehlade ili gripe. Najčešći simptomi su suhi kašalj, vrućica, grlobolja, začepljen nos, bolovi u prsima i otežano disanje, umor, gastrointestinalna infekcija te gubitak osjeta mirisa i okusa.

Prema nedavnom istraživanju koje su proveli istraživači iz bolnice Zhongnan sa Sveučilišta Wuhan, sličan obrazac simptoma utvrđen je među 140 pacijenata koji su imali pozitivan test na virus. Istraživanje je sugeriralo da se kod oko 99% pacijenata pojavila visoka temperatura, a više od polovice je iskusilo umor i suhi kašalj. Otprilike trećina je također imala bolove u mišićima i otežano disanje.

Evo vremenskog slijeda koji pokazuje kako se simptomi razvijaju u većine pacijenata:

1. dan: Prvi simptom koronavirusa obično se pojavljuje u obliku groznice. Neki mogu osjetiti umor, bolove u mišićima i suh kašalj, a manji broj njih ima proljev ili mučnine dan do dva prije.

5. dan: Pacijenti mogu patiti od bolova u prsima i otežanog disanja - osobito ako su stariji ili imaju već neko prethodno zdravstveno stanje.

7. dan: Prema studiji Sveučilišta Wuhan, ovog dana odlučuje se treba li pacijenta hospitalizirati ili može ostati u samoizolaciji.

8. dan: Na ovaj dan kod teško oboljelih od covida razvija se sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS), bolest kod koje se u plućima nakupljaju tekućine.

10. dan: Ako se simptomi nastave pogoršavati deseti dan pacijenta će se vjerojatno primiti u jedinice intenzivne njege. Ovi pacijenti vjerojatno imaju jače bolove u trbuhu i nedostatak apetita nego kod blažih slučajeva.

17. dan: Obično se na ovaj dan ljudi koji se oporave ili imaju blage simptome otpuste iz bolnice.

Iako znanstvenici i medicinski istraživači još uvijek rade na razvoju klinički odobrenog cjepiva, potrebno je i dalje biti na oprezu i pridržavati se propisanih mjera kako bi se zaustavilo širenje virusa. Osim toga, ako se osjećate zaraženim ili imate simptome, poželjno je da se izolirate od drugih barem dva tjedna ili dok testom ne utvrdite da ste negativni, prenosi E-Times.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...