Gdje je završio spomenik? Muzej: “Kod nas je samo deponiran!”, Grad: “Sada je eksponat u muzeju”

Kako je i najavljeno, u sklopu radova na Muraju uklonjen je spomenik postavljen u sjećanje na osnivanje prve ćelije Komunističke partije u Zadru. Naime, nakon višemjesečnih pregovora i razgovora, ovo djelo akademskog kipara Koste Kostova prebačeno je u Lapidarij Narodnog muzeja Zadar, a otvaranje šetnice na Muraju predviđeno je za 24. studenog, na Dan grada Zadra.

Kako bismo saznali na koji će način i gdje spomenik jednoga vremena koje evidentno i danas budi kontroverze, biti pohranjen i prezentiran zainteresiranoj javnosti, kontaktirali smo Narodni muzej i Grad Zadar. Naišli smo na poprilično kontradiktorne odgovore. Iz muzeja kažu kako su oni njegova privremena stanica, dok iz Grada pak tvrde da mu je mjesto pronađeno u povijesnom ambijentu Narodnog muzeja.

Što se tiče samog spomenika, on je odlukom gradskih vlasti trenutno deponiran u lapidariju Narodnog muzeja Zadar, tako da ćete sve informacije vezane uz to što će se dalje s tim spomenikom događati ipak morati potražiti u Gradu. Taj spomenik je kod nas samo deponiran, kazala je Marija Vidučić iz Muzeja, dok je Neven Klarin, pročelnik Ureda gradonačelnika ponudio nešto drugačiji odgovor:

Nemam informaciju. Ne znam što bi se planiralo, on je kao eksponat u muzeju. On tamo stoji kao bilo koji artefakt koji stoji u muzeju. Konzervatori su rekli da je spomenik potrebno zaštititi, a gdje će on stajati, to je irelevantno. Nismo donijeli nikakvu odluku niti znamo. Po meni, on do daljnjeg stoji u muzeju kao izložbeni eksponat.

Kompromisnog dogovora nema. A da je osnovni i jedini cilj ispunjen – maknuti spomenik partiji iz javnog prostora, slaže se Miljenko Juranov Letinić iz Udruge antifašista i najavljuje daljnji angažman po tom pitanju.

Ogorčeni smo zbog toga. Obavijestit ćemo međunarodne institucije i Europsku uniju koja im je dala sredstva. Oni to ne miju učiniti, nisu se držali prijedloga kojeg su podnijeli za dobivanje sredstava. U 21. stoljeću to rade samo barbari, ne normalni ljudi. Mi smo bili na jednom sastanku gdje se govorilo o tom spomeniku. Nismo se složili da se taj spomenik dira, a gradonačelnik je lažno izjavio kako smo se mi složili da se spomenik makne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...