Glasovac: “U pitanje se dovode kvalifikacije oko 55 tisuća studenata u Hrvatskoj”

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac istaknula je u utorak da je SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru, vatrogasna mjera za najmanje 55 tisuća studenata stručnih studija čiji je položaj neizvjestan zbog odluke Ustavnog suda.

Ustavni sud u ožujku ove godine ukinuo je odredbe Zakona o HKO-u koje su specijalističke diplomske stručne studije u razini kvalifikacije izjednačile sa sveučilišnim studijima. Glasovac je ustvrdila da time 1. siječnja 2021. godine, ukoliko se ne donesu zakonske izmjene, dovode u pitanje kvalifikacije oko 55 tisuća studenata u Hrvatskoj koji trenutno pohađaju stručne studije, ali i svih onih sa već stečenim kvalifikacijama.

“Njihove kvalifikacije neće biti vidljive”, poručila je Glasovac na konferenciji za medije istaknuvši da je od odluke Ustavnog suda prošlo već više od pola godine, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja “spava dubokim snom” i još uvijek nije donijelo zakonsko rješenje.

Saborski klub SDP-a stoga je, kao vatrogasnu mjeru, predložio izmjene Zakona o HKO-u kojima bi se sveučilišni i stručni studiji označavali drugačije, slovima ST i SV, ali bi ostali na istoj razini iz hrvatskog kvalifikacijskog okvira 7.1.

Saborska zastupnica Sanja Radolović istaknula da su predložene zakonske izmjene minimalističke te uvažavaju odluku Ustavnog suda.

Zakon bi, tvrdi, trebao služiti kao pomoć svim onima koji su ne svojom krivicom, zapostavljeni i bit će od 1. siječnja u hrvatskom kvalifikacijskom okviru nevidljivi, odnosno njihove kvalifikacije neće biti adekvatno rangirane ako situacija ostane kakva jest.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a istaknuo je kako su svjesni da postoji razlika između sveučilišnih i stručnih studija, ali da se ne može zanemariti činjenica da su studenti stručnih studija skupili jednaki broj ECTS-a kao kolege sa sveučilišnih studija.

Odluka Ustavnog suda iz ožujka donesena je uz izdvojena mišljenja petero ustavnih sudaca, a na temelju ustavne tužbe koju su protiv Zakona o HKO-u podnijeli rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras  te dekani pravnih fakulteta, kako bi se studente stručnih studija stavilo na nižu kvalifikacijsku razinu od studenata sveučilišnih studija.

Radolović je istaknula da binarni sustav visokog obrazovanja sveučilišnih i specijalističkih stručnih studija postoji i u drugim zemljama Europske unije. Kaže i da bi eventualnim ponovnim ukidanjem zakonskih odredbi koje izjednačavaju sveučilišne i stručne studije, došlo do kolizije s pravnom stečevinom Europske unije i kršenja Zakona o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...