Cestitka_Uskrs

Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta dobila je učiteljica Ivana iz Neviđana, aktivno je uključila očeve u brigu oko škole

Dodjelom godišnjih nagrada i nagrade za životno djelo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike obilježilo je u petak Međunarodni dan prava djeteta, koji se diljem svijeta obilježava na dan prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta UN-a.

Nagradu za životno djelo dobila je umirovljena profesorica, političarka i dopredsjednica Saveza društva “Naša djeca“ Hrvatske Sonja Borovčak koja, prema obrazloženju za dodjelu nagrada, i dalje veliki dio svog vremena posvećuje dobrovoljnom radu za djecu.

Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta dobile su učiteljica razredne nastave Osnovne škole Vladimir Nazor iz Neviđana, Ivana Medić, i ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac, Martina Brajdić Manojlović.

Najveći projekt u kojem sudjeluje Medić je Laboratorij održivog razvoja (LORA) koji se bavi globalnim ciljevima za održivi razvoj, poput zdravlja kreativnog obrazovanja, rodne ravnopravnosti, smanjenja nejednakosti te održivih gradova i zajednice.

Osmislila je projekt vezan uz rodnu ravnopravnost “Tate za pet” kojim se očevi uključuju u život škole što je, kaže se u obrazloženju, “važno za tradicionalnu sredinu iz koje dolazi”. Također je osnovala grupu “Medo mali” koja prvašiće podučava vještinama medijacije i izbjegavanju sukoba.

– Ideja za projekt „Tate za 5“ počela je nastajati već na prvoj edukaciji kada smo imali radionicu o Cilju 5, tj. rodnoj ravnopravnosti. U našoj se školi stvarno puno radi jer nastojimo nadoknaditi djeci ono što im nedostaje jer ne žive u gradu. Zbog toga sam se i sama već susrela s mnogo tema i moj osobni interes je bio pokrenuti nešto potpuno novo. Zapitala sam sebe i neke ljude zašto očevi ne sudjeluju u životu škole i odgovor je uvijek bio: „To je kod nas tako!“ To me zaintrigiralo. Sve škole su nakon edukacije dobile zadatak osmisliti program jedinstveno oblikovan prema specifičnim potrebama škole pa je tako u našoj školi nastao projekt „Tate za 5“, pojasnila je za Ivana nedugo za lokalni portal otoka Pašmana.

Cilj je projekta bio osmisliti osam aktivnosti u školi i po cijelom otoku na koje bi učenici svih osam razreda dolazili s očevima.

– Nakon posjeta stručnog tima udruge Bioteka i suradnika na projektu LORA našoj školi, veći dio plana za projekt se završio i prva održana aktivnost je bio roditeljski sastanak za sve očeve. Odaziv je bio odličan, a još bolje su bile ideje očeva za aktivnosti s djecom. U pozadini projekta krije se zapravo ideja da se očevima pruži prilika i da se osjete pozvani sudjelovati u životu i radu škole. Projekt smo trebali provoditi gotovo pola godine, ali nakon prve održane aktivnosti s učenicima drugog razreda pogoršala se epidemiološka situacija. Uz veliku angažiranost ravnatelja Ivana Hrabrova, razrednika i nekolicine kolega, ipak smo uspjeli sve preostale radionice odraditi u listopadu, navodi Ivana Medić.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...