Gradska knjižnica se nakon 20 godina vraća na Poluotok, u Providurovu palaču

Povodom Dana hrvatskih knjižnica, koji se svake godine obilježava 11. studenog, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, pročelnikom UO za odgoj i školstvo, Josom Nekićem i pročelnicom UO za kulturu i šport, Dinom Bušić, upriličio je primanje za zadarske knjižničare, predstavnike školskih knjižnica, Gradske i Znanstvene knjižnice te Društva knjižničara Zadar.

– Ovim susretom želimo istaknuti važnost naših, zadarskih knjižnica, ali i svim knjižničarima zahvaliti na predanom radu i razvoju knjižničke djelatnosti, uvodno je kazao gradonačelnik Dukić i nastavio:

– Ono što nas sve zajedno mora veseliti je broj korisnika knjižnica u Zadru koje su tradicionalno mjesto stjecanja i razmjene znanja, ali i središte različitih kulturnih i javnih okupljanja, mjesta druženja i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Moram pohvaliti sustave digitalizacije naših knjižnica i stalnu obnovu fonda knjižne građe. Iako je internet uistinu svemoguć, knjiga je nenadmašna, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Grad Zadar je  u razdoblju od 2016. godine do 2020. godine uložio 720.000,00 kn u knjižnice osnovnih škola kojima je osnivač, a posebno u nabavu i obnovu knjižnog fonda. U novom Centru za mlade Gradska knjižnica dobit će dodatnih 1000 m2 koji će biti namijenjen mladima. Prostor obnovljen kroz EU projekt, u 2021. Grad Zadar opremit će vlastitim sredstvima.

– Iduće godine knjižnica se nakon 20 godina vraća i na Poluotok. U prostoru Providurove palače u prizemlju bit će oformljen odjel Gradske knjižnice čiji će knjižni fundus biti orijentiran na baštinu i kulturu grada. Imamo zajedno razloga za zadovoljstvo i nadam se uspješnoj suradnji i ubuduće na korist svih Zadrana, poručio je gradonačelnik Dukić čestitavši knjižničarima njihov dan.

U ime knjižničarske zajednice obratila se ravnateljica Gradske knjižnice, Doroteja Kamber-Kontić koja je istaknula da su posljednjih desetljeća knjižnice u Zadru doživjele preokret, a zadarski knjižničari postali prepozantljivost zadarske sredine.

– U posebno izazovnim vremenima naše današnjice, prilagođavamo se digitalnom svijetu, promoviranom nove tehnologije, nove načine pristupa znanju, promičemo pismenost i čitanje u svim oblicima među kojima klasična, papirnata forma i dalje ima vrlo važnu ulogu. Kao što su naši prethodnici kroz povijest stvarali djela u različitim materijalima i oblicima, na knjižničarima je pronalaženje rješenja kako u okruženju razvoja tehnologije osigurati znanje i ponuditi provjerene i pouzdane informacije svim korisnicima, zaključila je ravnateljica Kamber-Kontić zahvalivši gradonačelniku i Gradu Zadru na podršci.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama radi stvaranja bolje vidljivosti knjižnica i upoznavanja javnosti s poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...