Hoće li nacionalni lockdown biti neizbježan? Medić: “Virus je ušao u Dom za starije i nemoćne u Salima, polovica je zaražena”

Koronavirus ne posustaje. Broj zaraženih, oboljelih s težim simptomima, na respiratoru i umrlih ne pada. Do kraja tjedna uvest će se nove, strože mjere. Bit će usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva – ponajprije na ugostiteljstvo. Zahvatit će i kulturu i obrazovanje. Cilj je izbjeći preopterećenost zdravstvenog sustava.

Što je važnije – očuvati zdravlje što većeg broja ljudi, njihove živote ili pokušati očuvati ekonomiju? Ako se negativni trendovi nastave, hoće li nacionalni lockdown, pa makar i u blažem obliku nego na proljeće, biti neizbježan?

V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno rekao je da trend uzlazni i da u KB Dubravi imaju 450 bolesnika, od kojih je 80 na respiratoru.

Istaknuo je da je zdravstveno osoblje iscrpljeno, ali i dodao da su im u zadnje vrijeme pristigli kolege iz svih zagrebačkih bolnica.

“Od početka pandemije aktivnošću Ministarstva zdravstva, ministra Beroša i cijelog tima pripremljeno je sve što se danas događa i mi smo pripremljeni na ovu situaciju. Niti u jednom trenutku nije nedostajalo respiratora, a ministarstvo zdravstva je i dalje u aktivnoj nabavci novih i mi sukcesivno otvaramo odjele za zbrinjavanje bolesnika”, rekao je Lukšić.

Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, rekao je da u Zadru imaju relativno stabilnu situaciju i da dnevno imaju brojke između 100-120 do 130 novooboljelih.

Osvrnuo se i na situaciju u Salima. Rekao je da je došlo do opuštanja i da je situacije eskalirala.

“Trenutno na području Sala i susjednih mjesta imamo 47 aktivinih slučaja. Koronavirus ušao je i u Dom za starije i nemoćne u Salima koji ima 20 štićenika. Polovica njih je pozitivna na koronavirus“, istaknuo je.

Matija Posavec, župan Međimurske županije rekao je da je situacija u njegovoj županiji kad se gleda krivulja kao slovo W.

“Ono što daje nekakav optimizam je da smo mi u našoj strategiji u borbi protiv koronavirusa korak ispred virusa, rekao je i podsjetio da su još u veljači kupili 10 respiratora i donijeli odluku da se plate računi veledrogerijama.”

Dodao je i da u ovom trenutku imaju preko 25 posto testiranog stanovništva, a da su danas u rad pustili izvanbolnički tericijalni respiratorni centar sa 80-100 kreveta.

Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije rekao je da se njegova županija ubraja u prosjek Hrvatske, te da ga je zabrinuo prodor virusa prije 3-4 dana u privatni dom za starije gdje je od 157 štićenika 127 bilo pozitivno na koronavirus.

Istaknuo je i da Hrvatskoj najviše u borbi protiv koronavirusa štete dvije stvari – panika i politizacija.

Dodao je i da je postroženja mjera jer smatra da su ove mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali da je za kažnjavanje onih koji se njih ne pridržavaju, prenosi HRT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...