Hostel Forum zabilježio pad noćenja od 86,2 posto u odnosu na prošlu godinu

Sezona je krenula iznenađujuće dobro, ali krajem lipnja i u srpnju ograničenja putovanja uzrokovala su snažan pad.
Iako je hrvatski Jadran ove godine imao najbolje rezultate na cijelom Mediteranu, pandemija Covida-19 i najveće igrače u hrvatskom turizmu otjerala je u minuse, pokazali su financijski rezultati kompanija za treći kvartal 2020., piše Poslovni dnevnik.

Ugrubo, prosječno je ostvarena trećina lanjskog prometa i prihoda, bez većih korekcija cijena, kampovi su imali puno bolji promet od hotela, luksuzni od konfekcije, a Istra je uspješnija od juga.

Uz mjere države spriječen je val otpuštanja radnika koji su većinu godine zapravo odmarali, odgođen je dobar dio ulaganja, krediti su na moratoriju do sljedeće godine kad se očekuje početak povratka na staro. Do lanjskih rezultata turistički sektor bi mogao doći tek u 2022. godini ili čak godini kasnije, ističu u kompanijama koje su manje više pozatvarale sve objekte.

Najveća kompanija Valamar Riviera koja posluje u destinacijama od Istre do Dubrovnikau devet mjeseci ove godine ostvarila je 2,2 milijuna noćenja i ukupne prihode od 673 milijuna kuna, odnosno 33 posto prihoda prethodne godine. Na razini poslovne godine Valamar Riviera očekuje ostvariti neto gubitak, ali i pozitivan novčani tijek uz operativnu dobit u rasponu od 100 do 115 milijuna kuna, ističu u kompaniji.

Plava laguna sa sjedištem u Poreču u prvih devet mjeseci ostvarila je 1,56 milijuna noćenja, što je 34 posto lanjskih. Hoteli i apartmani pritom su imali pad od čak 74 posto, a kampovi su završili treći kvartal s padom od 58 posto.

U prvih devet mjeseci zadarski Turisthotel je ostvario ukupno 333.559 noćenja, što je pad od 60 posto. Pritom je turističko naselje Zaton imalo značajno bolji rezultat nego hostel Forum, koji je imao pad noćenja od 86,2 posto u odnosu na prošlu godinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...