Hrvatska bez novih mjera, u isto vrijeme u Sloveniji se zabranjuju bilo kakva okupljanja, u BiH se zaustavlja javni prijevoz, a u Srbiji kazne za nenošenje maski

Hrvatska je u četvrtak prešla psihološku granicu od tri tisuće novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu. Probijena je po prvi put i brojka od deset tisuća testiranja. Novih mjera na nacionalnoj razini nema. No zemlje u našem susjedstvu imaju drugačiji pristup.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u četvrtak navečer još jednom je ponovio kako ‘lockdown’ ne dolazi u obzir. Policijski sat još manje.

Krunoslav Capak kazao je da u svojoj ranijoj izjavi nije mislio na ‘lockdown’, već na postrožavanje mjera po segmentima.

‘Svaki dan ćemo razmatrati mogućnost da se pojačaju mjere u pojedinim segmentima’, kazao je. Kaže da su brojke loše. S obzirom da imamo skokove, pratimo tjedni porast koji je nešto viši od četiri posto, tjedan dana prije je bio sto posto’, dodaje.

Kako bi ograničila širenje koronavirusa i sačuvala kapacitet zdravstva slovenska vlada je donijela mjere među kojima je zaustavljanje javnog prijevoza i zabrana bilo kakvog okupljanja ljudi koji nisu članovi iste obitelji ili zajedničkog kućanstva. Zatvorene su i sve trgovine koje ne prodaju osnovne životne potrepštine.

Odluka kojom se – uz važeću zabranu kretanja izvan stana ili kuće u noćnim satima, te zabranu napuštanja matičnih općina osim u izuzetnim slučajevima – zabranjuje bilo kakvo okupljanje osoba izvan kruga obitelji ili zajedničkog kućanstva stupa na snagu već u petak, kazao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Uz to, dodao je, zabranjuju se bilo kakva zajednička slavlja, mise i vjerski obredi, a izuzetno se dopuštaju vjenčanja no bez svadbenih svečanosti osobama koje za to dobiju posebnu dozvolu ministarstva javne uprave.

Krizni stožer Federacije BiH donio je odluku o uvođenju policijskog sata od 23 sata do pet sati ujutro. Odluka je stupila na snagu u srijedu.

Također, nova odluka je da se ograničavaju okupljanja građana na maksimalno 30 osoba, i unutra i vani.

Zaustavlja se javni prijevoz, a za odlazak na posao i dolazak s posla uz automobile građani će se moći koristiti i taksi prijevozom.

Nastava u školama i dalje je na daljinu, a i nadalje će biti zatvoreni i vrtići osim za djecu zaposlenih u nužnim službama.

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmjene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima se uvode kaznene mjere, daju veće ovlasti ministru zdravstva u nastavku borbe protiv koronavirusa, uz mogućnost propisivanja obveznog cijepljenja.

Izmjenama zakona uvedene su kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera – za nenošenje zaštitnih maski oko 40 eura za fizičke osobe i od 400 do 2.550 eura za pravne osobe, a za provođenje kaznenih mjera bit će nadležne sanitarna i komunalna inspekcija, te komunalna policija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...