Cestitka_Uskrs

Iz Hrvatske udruge turizma: “Uspjesi u razvoju cjepiva protiv Covida-19 unijeli su optimizam za sljedeću sezonu”

Nedavno objavljeni optimistični rezultati treće faze testiranja dvaju cjepiva protiv Covida-19, ali i najave Njemačke da bi već do ljeta sljedeće godine mogla procijepiti 70 posto stanovništva, unijeli su optimizam među turističke djelatnike diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Posebno je ta vijest važna za našu zemlju kojoj je dolazak gostiju iz Njemačke u većim brojevima ključan za uspješnu sezonu.

”Najave o pronalasku cjepiva ulijevaju optimizam da bi se turizam mogao početi oporavljati u drugom kvartalu pa se onda i približavati brojkama prije pandemije u drugoj polovici naredne godine. Ipak moramo biti oprezni i kontinuirano pratiti situaciju kako bi mogli donositi odgovarajuće odluke, i što se tiče tržišta i što se tiče organizacije rada u smještajnim objektima i destinacijama. U svakom slučaju, za očekivati je da sljedeća sezona ima obilježja last-minute rezervacija, porasta online rezervacija, pojačanog interesa za objekte više kategorije koji jamče veću izoliranost gostiju i da će ključan kriterij odabira destinacije biti sigurnost u najširem smislu riječi. Prednost Hrvatske jest što je autodestinacija i u usporebi s ostalim državama ima značajno manju populaciju te relativno malu naseljenost”, komentirao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

U Hrvatskoj i dalje boravi svakodnevno prosječno između 15 i 20 tisuća turista, a službena statistika pokazuje da je otvoreno 236 hotela i 31 kamp. Najviše turista ima za vikend, no značajan je broj onih koji ostaju i tijekom tjedna. Turiste privlače posebne ponude, među kojima su grijane kućice u kampovima, nova ponuda ”home officea” u hotelima, ali i povoljnije cijene smještaja u luksuznim vilama. Najviše gostiju je u obiteljskom smještaju, njih oko 4000, hoteli imaju oko 3000 gostiju pa slijede kampovi.

Vlada RH je nastavila smanjivati opterećenje za poduzetnike u turizmu pa će od početka sljedeće godine svima linearno smanjiti stope za obračun i plaćanje turističke članarine za 12 posto.

Hrvatska je izvješću po podacima za prvih osam, odnosno devet mjeseci na ljestvicama među prvih pet-šest zemalja s najmanjim padom dolazaka i noćenja stranih turista. Tako je za prvih osam, odnosno devet mjeseci na šestom mjestu u Europi, s oko 50 posto manje noćenja stranih turista u odnosu na isto razdoblje 2019.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...