Iznenadit ćete se; Istraživanje otkrilo koliko bi se Hrvata cijepilo protiv korone

Agencija Valicon provela je istraživanje o cijepljenju protiv koronavirusa. Naime, ispitali su koliko bi se građana Hrvatske cijepilo kada cjepivo stigne u Hrvatsku.

Prema istraživanju, koje prenosi RTL, najviše Hrvata je protiv cijepljenja, odnosno neće se cijepiti li sigurno ili vjerojatno.

13 posto ispitanika sigurno će se cijepiti, dok će to vjerojatno napraviti 30 posto. No čak 36 posto vjerojatno se neće cijepiti dok se 21 posto sigurno neće cijepiti.

Zašto se bi ili ne bi cijepili?

Oni koji pristaju na cjepivo cijepili bi se iz odgovornosti prema drugima, kao i zato što bi tako suzbili zarazu. Dio njih bi to napravio kao mjeru opreza, a dio njih ne želi zaraziti starije ili svoje obitelji.

Četvrtina ispitanih će se cijepiti jer su oni stariji i jer je to preporuka struke.

Oni pak koji se ne bi cijepili brinu jer ne vjeruju novom cjepivu, a dio ljudi se boji nuspojava. Svaka treća osoba koja se protivi cjepivu smatra da cjepiva općenito nisu sigurna i da ostavljaju posljedice po zdravlje.

Uzorak - 523 ispitanika

Jednak broj njih vjeruje da oni nisu rizična skupina, dok četvrtina ispitanih vjeruje kako virus mutira pa ih cjepivo neće zaštititi.

RTL napominje kako je veličina uzorka 523 ispitanika te statistička pogreška 4.3 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...