Kovačević, Ceh ugostitelja: “Žao mi je ljudi. Od TV-a i crnih vijesti pobjegnu na kavu, sada im i to žele uzeti”

Ugostitelji su u šoku nakon objave informacija o zatvaranju kafića i restorana od nadolazeće subote do Badnjaka.

Podsjećaju da su sve dosadašnje mjere bile usmjerene isključivo na plaće, poreze i doprinose za zaposlene, bez ikakvih obeštećenja za poduzetnike.

Slika turobno praznih gradskih ulica, trga i rive opet nam je sve bliže.

Predsjednik Ceha ugostiteljstva i turizma Udruženja obrtnika Zadar Robert Kovačević prokomentirao je trenutnu situaciju.

Ugostiteljstvo više ne postoji! Jedna po jedna stvar utjecala je na to. Uopće više nije za raspravu da li je nama dobro ili nije – jer nije!, kaže.

Upitali smo ga kakva je situacija u drugim zemljama Europske unije i postoje li modeli pomoći koje bi valjalo preslikati i kod nas.

U čitavoj Europi situacija je dramatična. U Francuskoj su hotelijeri već praktički bankrotirali. Kafići ne rade zadnjih mjesec dana, a tako će ostati do najmanje 1. ožujka. Tu ugostitelji dobivaju 1.500 eura naknade po zaposlenom, no ta svota u Francuskoj je kao nekih 4 tisuće kuna u Hrvatskoj. Moja najveća bojazan je kako ćemo mi, kada jednom prođe ova situacija, uopće doći sebi!? Pod hitno od države tražimo da snizi PDV i umanji ostala davanja. Evo dobrog primjera. U Francuskoj su restoranima, koji ne rade, ali spremaju hranu za ponijeti vani, oslobodili izdavanja računa. Hrvatska dobro mora razmisliti o načinima pomoći ugostiteljima, jer mi smo na kraju krajeva branša koja plaća porez i donosi značaju dobit državi, odgovara.

Sam Kovačević zagovara opciju da se ugostiteljima koji imaju terase omogući rad.

Ako postoje uvjeti, zašto ne? Meni je žao naših ljudi. Pobjegnu od televizije, crnih vijesti i problema, sjednu na tu kavu kako bi malo odmorili mozak. Sada će im i to biti onemogućeno, iako, naravno, shvaćam da je situacija s virusom ozbiljna, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...