Martinac: “Tomislav Merčep bio je temperamentan i pošten čovjek. Svatko bi poželio imati takvog prijatelja”

Ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep preminuo je u 69. godini života.

Njegov prijatelj i kolega, sukošanski načelnik Ante Martinac koji ga je prije nekoliko godina zamijenio na poziciji predsjednika Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata s tugom i nevjericom dočekao je jutros ovu vijest.

Kada na internetu pretražujete ime Tomislava Merčepa, naići ćete na opise teških ratnih zločina za koje je odgovarao. Martinac, koji vjeruje u njegovu nevinost, opisuje ga iz neke potpuno drugačije perspektive.

Tomislav je utemeljitelj Udruge dragovoljaca. Svi smo s velikom tugom jutros dočekali vijest da nas je napustio naš brat. Kao čovjek uvijek je bio korektan, temperamentan, ali i odrješit, nije imao dlake na jeziku. Bio je pošten i mogu samo kazati da bi svaki čovjek poželio imati takvog prijatelja, priča nam Marinac.

Martinac napominje kako se danas mnogo piše i priča o obrani Vukovara, ali se rijetko spominje da je obranu grada heroja postavio i organizirao Tomislav Merčep te da se tako ustrojena održala sve do pada 18. studenoga 1991. godine.

Napustio nas je baš neposredno pred dan na koji se sjećamo žrtava Vukovara, žao mi je što nije dočekao godišnjicu. Jasno je da svi jednoga dana moramo otići Bogu, ali jednostavno nismo očekivali najgori ishod, kaže Martinac.

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao “merčepovci” nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina. Obnašajući dužnost savjetnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, kaže presuda, iako je znao da njemu podređeni pripadnici postrojbe stacionirane u Pakračkoj Poljani i dijelom u Zagrebu, nezakonito uhićuju, pljačkaju, zlostavljaju i ubijaju civile, nije poduzeo mjere da takva ponašanja spriječi.

Martinac kazuje kako su mu ove optužbe kao čovjeku teško padale.

Jako se teško nosio s tim, što se na kraju itekako reflektiralo na njegovo teško zdravstveno stanje, zaključuje Martinac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...