NA 70 METARA DUBINE Između Iža i Ugljana postavljen novi podvodni kabel

Na 70 metara dubine, u moru između otoka Iža i Ugljana, položen je novi, tri i pol kilometra dug, dvadeset – kilovoltni kabel. Ti će otoci sada biti bolje opskrbljeni električnom energijom. Zahtjevan zadatak izveo je tim splitske Elektrodalmacije, jedini koji u našoj zemlji polaže podmorske kabele, piše HRT.

Povuci – potegni i tako cijeli dan. Malo po malo, brod se navodi, kabel priprema i spušta u more. Po precizno projektiranoj trasi.

– Moramo održavati liniju polaganja i dosta nam triba koncentracije, malo je zahtjevno, kad imamo malo vitra i kurenta i veoma je bitno da smo na liniji, rekao je zapovjednik motornog broda “Badija” Zoran Sarač.

– Problem kod polaganja je što brzina polaganja je ispod milje, oni koji su na moru, koji znaju s kaićima ili na rijeci, znaju što je problem – držati brod u liniji, na brzini ispod jednog čvora, naglasio je hidrograf Tomislav Čipčić.

Splitskom timu HEP-a, jedinom u Hrvatskoj koji polaže podmorske kabele, ovo je sedma akcija ove godine. Prije Iža i Ugljana, spojili su Podgoru i Hvar, a s kabelom postavili i svoj rekord – jer taj je 35 kilovoltni bio dug čak 12 kilometara.

– Životni vijek kabela je između 30 i 35 godina, tako je po uzusima struke, međutim u pravilu naši kabeli traju značajno duže. Kabel kojeg mi trenutno zamjenjujemo, jer ovo je zamjena za postojeći kabel, je 57 godina star, istaknuo je voditelj terenske jedinice Split 4 Josip Maršić.

Sve je domaće: Od kabela do podmornice

– Mi smo patentirali tu podmorsku spojnicu koja dosta dobro funkcionira, zahtjevna je, radi se cijeli dan, to četiri čovjeka rade cijeli dan – brtvljenje na dubinama od 70-80 metara gdje su tlakovi 7, 8, 9, 10 bara je zahtjevno i kabel kad dođe pod napon od 20 kW to mora izdržati, dodao je koordinator u Centru za terenske aktivnosti Elektrodalmacije, Split Hrvoje Jelić.

Idući veliki izazov, zamjena je podmorskog kabela od Hvara do Visa. Dužine čak 18 kilometara.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...