Novi rekordan dan; 4.080 novih slučajeva zaraze kornavirusom, 48 preminulih

U posljednja 24 sata otkriveno je 4.080 novih slučajeva zaraze kornavirusom. Time je još malo pomaknut jučer postavljeni rekord od 4.009 novih slučajeva.

Podatke o novozaraženima, hospitaliziranima i preminulima u posljednja 24 sata pročitala je na početku konferencije pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić-Janković, koja mijenja ministar Vilija Beroša, zaraženog koronavirusom.

“Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.408. Do danas je ukupno zabilježeno 119.706 osoba zaraženih novim koronavirusom. U bolnicama je 2.240 pacijenata, od toga je na respiratoru 266 pacijenata. Oporavilo se 95.698 osoba, u posljednja 24 sata 3.349 njih. Brojimo 48 preminulih, što je 1600 preminulih od početka epidemije”, rekla je Katalinić-Janković.

“Prije dva tjedna imali smo 3.056, danas imamo 4.080. Možemo reći da smo imali 15 postotni porast u zadnjih tjedan dana. Tjedan prije je bilo sedam posto, a tjedan prije toga četiri. Na 24. mjestu u Europi smo po incidneciji, višu incidenciju od nas imaju Slovenija, Austrija i Luksemburg. Postotak zaraženih u odnosu na testirane je 32 posto, što je visok postotak. Po mortalitetu smo 12. mjestu u EU, 360 umrlih na milijun stanovnika”, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, osvrnula se na studiju iz Njemačke koja kaže da će Covid biti sezonska bolest. Markotić kaže da je to moguće.

“Cjepiva su deklarirana s visokom učinkovitošću, ali pitanje je koliko će se ljudi cijepiti. Ako postignemo visoku razinu procijepljenosti u svijetu, i ako cjepivo bude efikasno kako se deklarira, mogli bi virus staviti pod kontrolu. Ako ne iščezne potpuno, javljat će se u zimskim periodima, ali moći ćemo ga kontrolirati”, kazala je Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...