Obnovljeno igralište uskoro će obradovati poljičke mališane, kreće i uređenje starog bunara

Poljica su ravnokotarsko selo koje se nalazi petnaest kilometara dalje od Zadra. Kad uđete u mjesto, dočeka vas prava seoska idila – domaće životinje se slobodno kreću, vrtovi i okućnice su uređeni, zrak je čist. Postoji predaja da su naselje osnovali prebjezi iz splitskih Poljica u 15. stoljeću, bježeći pred Turcima te su mjestu nadjenuli ime Poljica. Mjesto se prostire na više od 12 kilometara kvadratnih i u njemu je trajno naseljeno 426 stanovnika.

Poljica predstavljaju zelenu i poljoprivrednu oazu Općine Vrsi, u čijem su sastavu. U posljednjih nekoliko godina, urbana i ruralna slika mjesta iznimno se unaprjeđuje i osuvremenjuje projektima koji se iz dana u dan aktivno provode. Svakodnevno se u Općini Vrsi razrađuje na stotine ideja, planova te se u konačnici ulaže u izgradnju javnih dobara.

Ovog ljeta, Poljičani su dobili modernu mrtvačnicu u vrijednosti nešto većoj od milijun kuna, čime je ispunjena dugogodišnja želja mještana za dostojanstven ispraćaj svojih najmilijih. Kako su nam izjavili prilikom otvorenja, dugo godina se projekt provlačio kroz predizborna obećanja i služio kao floskula vladajućima. Projekt mrtvačnice jedan je od najvažnijih, ali ne i jedini koji se proveo u Poljicima. Konstantno se radi i na poboljšanju postojeće cestovne infrastrukture, a trenutno su u tijeku radovi na nogostupu pokraj mjesne škole koje izvode vrijedni djelatnici Vrsi infrastrukture.

Kako je istaknuo direktor Andrija Papić, do sad su izgradili preko kilometar nogostupa, a isto toliko će i do sredine 2021. godine. Kako bi se osiguralo sigurno kretanje nogostupom, postavljena su nova rasvjetna tijela koja iziskuju manja novčana davanja i ne ispuštaju svjetlosno onečišćenje. Uz infrastrukturne radove, vodi se briga i za najmlađe mještane, kojih je u Općini Vrsi iz godine u godinu sve više. Nove ljuljačke, penjalice, vrtuljak i njihalice uskoro će obradovati poljičke mališane na dječjem igralištu, čija obnova kreće u prvim danima nove godine. Kroz nekoliko mjeseci, započinje rekonstrukcija i uređenje starog bunara „Vrbica“ u Poljicima, koji za sve mještane predstavlja kulturno dobro i podsjetnik na težački život. Lokalna samouprava pomaže rad vjerskih zajednica te aktivno sudjeluje u uređenju i održavanju bogomolja. Međusobni dijalog i uvažavanje u međukulturalnom društvu kao što su Poljica, od iznimnog je značaja za kvalitetu života. Suradnja mještana i lokalne vlasti također pridonosi daljnjem rastu i napretku te postizanju zacrtanih ciljeva u budućnosti.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...