OPASNI GOST; Čitateljica sa Stanova u dvorištu pronašla golemu crnu udovicu

S obzirom da u gradu ona nije česta pojava, naša čitateljica bila je iznenađena kada je jučer u svom dvorištu na Stanovima pronašla veliku crnu udovicu, jednog od najopasnijih pauka na svijetu. Kako nam je rekla, prepoznala je opasnog pauka na štipaljci za rublje.

Crna udovica najotrovnija je vrsta pauka na našem području čiji je otrov 15 puta jači od onog zmije čegrtuše. Najopasnija je u ljetnim mjesecima jer joj je tada vrijeme parenja. Iako po svojoj prirodi nije agresivan pauk, ubode kada je čovjek ugrozi pa se instinktivno brani ispuštanjem otrova.

Opasna je samo ženka tog otrovnog pauka, koja je puno veća od mužjaka, jer jedino ona može probosti čovjekovu kožu. Tijelo je baršunastocrne boje, obraslo kraćom i dužom čvrstom dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje. Opasni otrov koji izlučuje napada živčane stanice i zato izaziva nepodnošljivu bol koja nastaje i do pola sata nakon uboda pa ljudi često ni ne primijete ubod, jer on ne boli. U svakom slučaju, što prije treba potražiti liječničku pomoć.

Ukoliko ugledate pauka, savjetuje se da ga pustite na miru, a dezinsekcija se preporuča jedino ako se nastanio u stambenim objektima.

Nije pametno hvatati crne udovice i stavljati ih u različite posudice, kao što to rade mnogi, jer se tako izlažu nepotrebnom riziku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...