Ovo su vjerojatne nove stroge mjere koje se uvode, ide se u zatvaranje kafića i restorana?

“Do sutra će Stožer pripremiti jedan novi set mjera s kojima ćemo upoznati župane. Taj set mjera bi trebao vrijediti negdje do Božića. Naravno da se radi o oštrijim mjerama od ovih koje su sada”, najavio je Božinović dodavši da će to biti najstrože mjere ove jeseni.

Vijest je to koja je danas poprilično odjeknula s obzirom na to da su nove mjere tek stupile na snagu u nedjelju. No iako se učinci mjera uvedenih za vikend još ni ne mogu vidjeti, već u srijedu, kako je najavio Božinović, stižu nove stroge mjere, što je posve nova dinamika u radu Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je ranije dosta oprezno pristupao uvođenju novih mjera.

Ide se u zatvaranje kafića i restorana

Prema informacijama kojima raspolaže Index, nove mjere će uključivati djelomično zatvaranje. To ne bi bio lockdown kakav je bio u prvom valu, no po svemu sudeći, nove će mjere obuhvaćati zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Kako stvari sada stoje, zatvorili bi se i kafići i restorani, što je najveća promjena i najstroži dio novih mjera. Kao veći problem ističu se kafići, no već postoje neugodna iskustva s noćnim klubovima i barovima koji su se, kada su taj segment ugostiteljstva zahvatile restrikcije, registrirali kao restorani i nastavili nesmetano raditi.

Dostava hrane bi bila omogućena, a zasad nije izgledno da bi se udovoljilo produženju radnog vremena restoranima za dostavu na dulje od 22 sata jer postoji bojazan da bi se time poticala noćna okupljanja u privatnim prostorima.

Zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro neće se mijenjati.

Okupljanja bi trebala ostati na brojkama koje su dodatno reducirane posljednjim mjerama, koje su stupile na snagu u nedjelju, no samo na otvorenom, dok se u zatvorenom ne bi mogla održavati.

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru. I šoping centri bi nastavili raditi kao do sada.

U novom setu mjera, prema informacijama kojima raspolaže Index, išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude 25 posto ukupnog kapaciteta.

Epidemiolozi zagovaraju i zatvaranje teretana, no zasad nije jasno hoće li se u novom setu mjera udovoljiti tom njihovom zahtjevu.

Dogovoreno je da sutra bude gotova radna verzija seta novih mjera, a na snagu bi nove mjere trebale stupiti za vikend.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...