Sedam švercera kokaina se nagodilo; Proslavljeni TV kuhar u Zadar je dovezao i prodao kilogram droge

Više od polovice okrivljenika za krijumčarenje amfetamina i kokaina, uhićenih u policijsko-uskočkoj akciji “Exotic” u ožujku ove godine, nedavno se nagodilo s tužiteljstvom te su im na zagrebačkom Županijskom sudu izrečene ili bezuvjetne ili djelomično uvjetne i novčane kazne. Riječ je o predmetu koji je u javnosti postao poznat nakon što se otkrilo da je jedan od osumnjičenika D. M. (43), Beograđanin sa zagrebačkom adresom, koji se kao kulinarski stručnjak proslavio u srpskoj kulinarskoj emisiji “Kuhati sa srcem”, piše Jutarnji list.

D. M. je bio uhićen u Sloveniji, a njegova je obitelj, ne znajući uopće da su ga “digli” slovenski kriminalisti, nekoliko dana tragala za njim, prijavivši nestanak. U međuvremenu je izručen Hrvatskoj iz Slovenije te se nalazi u Remetincu, ali on, kao i navodni šef organizacije S. P., nisu među osobama koje su s USKOK-om dosad sklopile nagodbu. No navodno su i oni u ozbiljnim razgovorima o nagodbi te je moguće da se cijeli slučaj riješi priznanjem krivnje svih okrivljenika i nagodbom pa sudskog procesa uopće ne bi bilo.

Samoj finalizaciji akcije u ožujku ove godine prethodila su pojedinačna uhićenja u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, no kod uhićenja i zapljena tih pojedinačnih pošiljki policija ni na koji način nije odala da znaju kako su uhićenici međusobno povezani, čime su štitili konspirativnost akcije. Konkretno, godinu i pol policija je uz sudske naloge te u koordinaciji s policijama Nizozemske, Slovenije i Austrije tajno nadzirala i snimala telefonske razgovore, ali i kretanja okrivljenika, otprilike znajući kad idu nekamo po drogu, kad se vraćaju, od koga kupuju i kome prodaju.

D. M. je tako uhićen u Sloveniji 7. veljače nakon što se iz Nizozemske vraćao s tri litre amfetaminske baze – ulja, koje su zatim u Hrvatskoj namjeravali preraditi u amfetamin. Naime, jedna od optužbi protiv Plaščara i ostalih jest da su u Hrvatskoj imali dva laboratorija za “kuhanje” amfetamina gdje bi od amfetaminske baze, koju su nabavljali u Nizozemskoj, uz dodavanje drugih prekursora proizvodili amfetamin koji bi poslije prodavali. Ti improvizirani laboratoriji nalazili su se, prema nalazima policijske istrage, u kući na području Marije Bistrice te u unajmljenom stanu na Pantovčaku.

Osim prijevoza te tri litre amfetaminske baze, D. M. se na teret stavljaju i dvije prodaje kokaina prije toga. Prema optužbama, kilogram kokaina je u srpnju 2019. prodao u Beču izvjesnom A. M., dok je dva mjeseca poslije u Zadru kilogram kokain dovezao i prodao J. Ž., piše Jutarnji list.

Za razliku od D. M. i S. P. te još četvorice okrivljenika koji o nagodbama tek pregovaraju, zasad je na temelju nagodbi osuđeno sedam okrivljenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...