“Šjore” koje će brinuti o starijim osobama s otoka, smanjiti će veliki pritisak na domove

Žene zaposlene u projektu tijekom rujna i listopada pohađale su program osposobljavanja za gerontodomaćicu čime su stekle znanja, vještine i formalnu naobrazbu koja će pridonijeti njihovoj zapošljivost i konkurentnosti na tržištu rada.

Početna konferencija projekta Šjora za otok održana je jučer u Gradskoj knjižnici Zadar.

“LAG Mareta u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Zadar i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Zadar, 15. srpnja 2020. godine započeo je s provedbom projekta Šjora za otok koji je financiran u sklopu programa „Zaželi – Program zapošljavanja žena faza II”.  Projekt vrijedan 557.195,20 kn financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a provodit će se na području LAG-a Mareta do siječnja 2022.godine.

Najvažnije aktivnosti projekta su edukacija i zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada s najviše završenom srednjom stručnom spremom, a koje su u evidenciji HZZ-a. Provedbom projekta želimo omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina s naglaskom na otoke koji pripadaju LAG-u Mareta. Tako razvijamo mrežu gerontodomaćica koje će do kraja iduće godine brinuti o starijim osobama s Dugog otoka, Silbe, Iža i Zadra. Osim toga provodeći razne aktivnosti osnažit ćemo i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih skupina. Žene zaposlene u projektu tijekom rujna i listopada pohađale su program osposobljavanja za gerontodomaćicu čime su stekle znanja, vještine i formalnu naobrazbu koja će pridonijeti njihovoj zapošljivost i konkurentnosti na tržištu rada, a certifikat koji će im biti danas svečano uručen, upisuje se u E- radnu knjižicu.

Osim toga, potičemo socijalnu uključenost i povećavamo razinu kvalitete života krajnjih korisnika i to njih 36. Naime, svaka gerontodomaćica brine o šest krajnjih korisnika. Žene zaposlene kroz projekt Šjora za otok pomažu svojim korisnicima prilikom nabave namirnica, lijekova i drugih potrepština, pomažu u pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, plaćanju računa, dostavi pomagala, naručivanju i pratnji kod liječnika, pružaju podršku kroz razgovore i druženje i pomažu u raznim društvenim aktivnostima. Za krajnje korisnike kroz projekt su osigurani paketi higijenskih i osnovnih kućanskih potrepština. Ovaj projekt zasigurno će, barem na godinu dana  utjecati i na smanjivanje potrebe za institucionalizacijom starijih osoba, jer najveći dio njih je pretežno cjelogodišnje stanovništvo na otocima, a na nekima od njih nije organizirana usluga pomoći i njege u kući Centra za socijalnu skrb. Projektom će se smanjiti veliki pritisak na domove za starije i nemoćne osobe, a novozaposlene žene će im ovim projektom pružiti potrebnu pomoć i podršku u vlastitim domovima”, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik LAG-a Mareta Mladen Varenina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...