Škole ipak ne idu na online varijantru; Bilan: “Srednjoškolci nisu direktno pogođeni, no prijenosnici su virusa i to treba vrlo ozbiljno shvatiti”

Komentirajući set novih, strožih mjera, Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje hoće li sve srednje škole u Hrvatskoj, po uzoru na Osječko-baranjsku županiju, ići na online varijantu? Napomenuo je kako Nacionalni stožer ne donosi mjere vezano uz školstvo i obrazovanje već Povjerenstvo na čelu s ministrom Radovanom Fuchsom.

Izgledno je da će se srednje škole prebaciti na B i C varijantu, a da osnovne škole ostaju po sadašnjem modelu. Što se tiče fakulteta, oni većim dijelom rade online, kazao je.

No, tijekom dana javnosti se obratio ministar obrazovanja Radovan Fuchs koji je iznenadio izjavom da se nastava u svim školama nastavlja odvijati kao i do sada jer one, tvrdi, nisu neki širitelji zaraze. Naveo je i primjer Austrije koja je u lockdownu, ali ima otvorene škole.

Kakvo je stajalište ljudi iz sustava, upitali smo županijskog sindikalnog povjerenika zaposlenih u srednjim školama Jeru Bilana.

Sve što je u interesu smanjenja širenja zaraze je dobro. Srednjoškolci kao mlada populacija nisu direktno pogođeni, no prijenosnici su virusa i to treba vrlo ozbiljno shvatiti. Oni odlaze svojim kućama, s nekima žive djedovi i bake, s obitelji idu na sela, otoke i tako se korona nekontrolirano širi. Vidimo da je i danas skinut rekord u zemlji i to ne treba olako shvatiti, kaže Bilan i napominje kako u zadarskim srednjim školama situacija do danas nije eskalirala.

Djeca koja su u samoizolaciji nastavu prate online. Imali smo nekoliko slučajeva učenika koji su pozitivni, no na svu sreću nismo zabilježili nekontrolirano širenje virusa. Pobornik sam nastave uživo, jer taj kontakt nastavnika i učenika ne može zamijeniti ništa, ali situacija je trenutno van kontrole, zaključuje Bilan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...