Stožer: “Prosječna dob oboljelih je 43 godine, preminuli mladi ljudi bili su pretili ili imali visok tlak i dijabetes”

Na konferenciji Nacionalnog stožera Krunoslav Capak govorio je o dobi oboljelih i mladim ljudima koji su zaraženi.

– Ako govorimo o novooboleljima imamo prosječnu dob od 43 godine i to se nije mijenjalo od početka epidemije. Imali smo nekoliko mlađih osoba koje su umrle, ali tu se uvijek radi o ozbiljnim komorbiditetima. Pretilost, hiperternzija, dijabetes i kronična plučna bolest su s tim u vezi.

O antigenskim testovima govorio je ponovo Capak.

– HZJZ je nabavio za svoje potrebe 15.000 brzih antigenskih testova. Prvo smo ih validirali. Dosad smo potrošili oko 1.700 tih testova. Ostali će morati nabaviti testove sami za sebe. Ministarstvo zdravstva razmišlja o jednoj većoj nabavi preko EU-a, ali o tome nije još donesena odluka, rekao je Capak.

Alemka Markoitć je govorila o novim saznanjima o posljedicama koronavirusa.

– Primjećuje se dulje vrijeme da dolazi kod težih oblika upala pluća, kao i da nakon toga može biti dvije opcije. Jedna je da tkivo potpuno zacijeli, ali u nekim situacijama dolazi od značajnog oštećenja tkiva, stvaranja fibroznog ožiljnog tkiva koje onda nema funkciju što može biti ozbiljno stanje. Raspravlja se o načinu na koji bi se način moderirala upala da bi se izbjegle tako ozbiljne posljedice.

Jesmo li u balansiranom švedskom modelu iz prvog vala, pitanje je postavljeno Capaku.

– Važno je uvažiti činjenicu da je u švedskom modelu prvi postulat bio stjecanje kolektivnog imuniteta što u RH nikad nije bilo glavno načelo. Oni su imali na početku mnogo smrti starijih, zato su imali 20 do 25 više umrlih nego mi. Naša se stategija razlikuje od švedske, mi dopuštamo lokalnim stožerima da donose strože mjere ako je potrebno i zaštitu vurnabilnih skupina što kod njih nije bio slučaj. Testiranje pomoraca rade sve zemlje na isti način i uvjeravam vas da smo u velikom broju slučajeva pronašli zarazu, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...