Ugostitelji će dobiti pomoć, a državnim službenicima koji će raditi od kuće kupuje se oprema

Nakon sjednice užeg kabineta Vlade na kojoj je bilo riječi o novim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je da će Vlada pomoći poduzetnicima čiji će poslovi stradati zbog mjera.

„Nije loše ponoviti da smo 7 i pol milijardi kuna potrošili na očuvanje radnih mjesta. Sad nam se počela pojavljivati situacija u kojoj imamo porast brojki, zbog čega moramo donositi mjere. Pokazali smo da se znamo nositi s epidemijom i zaštitit tržište rada. Svjesni smo toga da postoji bojazan svih onih koji rade u ugostiteljskom sektoru, ali Vlada će u vrlo kratkom roku predstaviti mjere za pomoć”, kazao je.

Aladrović je najavio da pomoć ipak neće biti određena zaradom ugostitelja u normalnim okolnostima.

„Imamo situacije kada se vodimo za ekonomski snažnijim europskim zemljama. Zahtjevi koji idu u kontekstu određenog konteksta prohoda prošle godine naša ekonomija ne moći izdržati. I sadašnje mjere su bile svojevrsno obeštećenje. Svaka mjera će sadržavati i ekonomsku protumjeru, tako postupamo od prvog dana epidemije i nastavit ćemo tako“, najavio je Aladrović.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovorio je na pitanje o tome hoće li radnici u javnoj upravi raditi od kuće.

“Od 2. studenog u državnoj upravi postoji uputa da se radi od kuće. Cilj je je da se smanji mogućnost zaraze. Do kraja tjedna ćemo izaći s uputom”, rekao je.

Ministar je dodao kako će se radnicima omogućiti da rade na svojoj opremi, ili će im se osigurati sredstva za rad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...