Cestitka_Uskrs

Virska poduzetnička obitelj gradi turistički resort brenda Malibu, dvije zgrade s 10 apartmana od 250 kvadrata

Tijekom produženog blagdanskog vikenda na otoku Viru ostvareno je više od 6,4 tisuća turističkih noćenja, od čega su preko 1,1 tisuća noćenja ostvarili stranci. Slovenci, Nijemci, Austrijanci, Česi, Slovaci, Bosanci, Mađari i neznatan broj drugih gostiju otoka, iskoristili su lijepo vrijeme i blagdane kako bi obišli svoje kuće i proveli vikend na Viru, a bilo ih je za 5,7 posto više nego lani.

Iako je brojka onih koji se vode kao komercijalni gosti, odnosno turisti koji su dolaske i noćenja ostvarili u apartmanskom ili obiteljskom smještaju, točno dvostruko manja nego lani, ipak ih je bilo, čak i u izrazito nepovoljnim epidemiološkim okolnostima za putovanja. Uvažavajući ukupne brojke turističkih dolazaka i noćenja tijekom listopada, pogotovo noćenja koja su za 8,79 posto veća nego prošlogodišnja (sada 137,7, a lani 126,6 tisuća) te činjenicu kako je Vir još od polovice lipnja najuspješnija domaća destinacija, čini se kako se vikendaško-turistički život na otoku i dalje nesmetano odvija.

Brojke noćenja i dolazaka turista u komercijalnom smještaju iz očekivanih su razloga prepolovljene, a u slučaju dolazaka i na skromnijih 40,3 posto u odnosu na lanjske, ali gosti nisu posve nestali.

Govori o tomu 734 noćenja stranih turista i 152 domaća gosta u listopadskoj kategoriji komercijalnog smještaja, a još više njihove rezervacije za sljedeću godinu. Tako je još u rujnu i listopadu Turistička agencija Vir turizam već prodala ili rezervirala više od dva mjeseca 2021. godine za najskuplji virski turistički objekt, rezidencijalnu Villu Lanternu, što je gotovo 70 posto popunjenosti u odnosu na učinak iz ove sezone. No dobrim bookingom za sljedeću godinu mogu se pohvaliti i drugi ekskluzivni smještajni objekti na otoku. Zaključak je kako se osim jako dobre ovogodišnje popunjenosti, unatoč i s obzirom na korona krizu, istodobno bilježi izrazito povoljan trend rezervacija za narednu sezonu.

Kada je otok Vir sredinom rujna bio prva i još uvijek jedina destinacija koja je u Hrvatskoj ostvarila dva milijuna noćenja, u luksuznim virskim smještajnim objektima i jedinicama brenda Malibu – Luxury villas & apartmens još je uvijek bilo gostiju, dok se popunjenost smještaja za sljedeću sezonu polako penjala iznad brojke od 5o posto. Time se potvrdilo kako sve bolju i vremenski dužu popunjenost ostvaruju najkvalitetniji, najbolji, najekskluzivniji i najskuplji virski turistički objekti, dok se oni skromniji moraju zadovoljiti mrvicama koje nudi masovnost u špici sezone. Takva priča nije obilježje samo ovogodišnje sezone, nego sve izraženiji trend.

Očito je kako sve većem broju turista u komercijalnom smještaju, također i sve većem broju Hrvata koji na otok dolaze kao komercijalni turisti, nije problem platiti kvalitetnu uslugu. Problem je postojanja takve ponude, pa virska obitelj Karabegović, vlasnici Malibu vila i apartmana te jedni od najvećih poduzetnika na otoku, svojim novim projektom žele gostima ponuditi još viši turistički standard ostvaren na svojim ranijim projektima. Luksuz s ukusom, obilje komfora te sjaj četiri i pet zvjezdica – uz preporuku i oznaku kvalitete Turističke zajednice Zadarske županije – sintagme su koje najkraće opisuju Malibu Villa One, Two i Royal te Malibu Eclipse, a uskoro i još uvijek neimenovani smještajni biser iz Malibu ponude koji niče na samoj punti naselja Bobovik. Razlozi za novi investicijski pothvat obitelji Karabegović zapravo su vrlo jednostavni: povoljna poduzetnička klima na otoku, isplativosti ulaganja u turizam, a pogotovo u turizam najviše smještajne kategorije, kao i dugogodišnja obiteljska poduzetnička tradicija u turizmu i građevinarstvu.

– Desetljećima stvaramo i razvijamo obiteljski posao na otoku. Razvili smo ga prvo u građevinarstvu, a potom očekivano i logično u turizmu. Naš je poslovni cilj vezan uz ponudu najkvalitetnijeg smještaja na virskom turističkom tržištu, jer samo takva ponuda može biti konkurentna. No mi smo brojnim gostima ujedno i prijatelji. Mnoge se obitelji iz godine u godinu vraćaju na Vir i naše turističke objekte, jer smo uspostavili bliske odnose – kaže Besima Karabegović koja vodi turistički segment obiteljskog posla, dok njezin suprug Hamid Karabegović vodi građevinski posao.

Nova poduzetnička energija došla je s povratkom njihovog starijeg sina Anela. Nakon završenog studija građevine, ovaj se 26-godišnji virski magistar građevine vratio na otok i sa suprugom Elmedinom, profesionalnom dizajnericom, predstavlja drugu generaciju obitelji Karabegović u otočnom biznisu. Mlađi brat Sanel student je treće godine na studiju građevine, no ljetne praznike provodi aktivno pomažući razvijanju obiteljskog biznisa.

– Trenutno imamo više od 50 posto popunjenosti i rezervacija za smještaj u našim objektima za sljedeću sezonu. No i ova je sezona unatoč krizi s pandemijom koronavirusa bila dosta dobra – kaže Anel, objašnjavajući kako je nova investicija na punti Bobovika logičan i očekivan potez.

Brendirani Malibu – Luxury villas & apartmens obitelji Karabegović, smješteni u naseljima Rosulje i Bobovik, spadaju među najtraženije turističke objekte na otoku, potvrđujući priču s početka: Karabegovići su turistima ponudili najluksuzniji smještaj, obilje komfora i najviši turistički standard.

Malibu apartmani veličine su od 70 kvadrata s prostranom terasom od 20 kvadrata, pa sve do komfornih 130 kvadrata, kakav je apartman u Malibu Royal, uz potpunu opremljenost kategoriziranu kao smještaj sa četiri i pet zvjezdica. Malibu Villa One resort sa šest apartmana u Rosuljama tako ima wellness i fitness, a unutar ograđenog prostranog dvorišta nalaze se blagovaonica s rustikalnim masivnim stolom sa stolicama od punog drva i kaminom.

Veliki 12-metarski bazen s ležaljkama u središtu je turističkog kompleksa od gotovo pet tisuća kvadrata, dok je cijeli prostor prošaran ukrasnim mediteranskim biljem i palmama. Dvije Malibu vile i apartmani u atraktivnom turističkom i vikendaškom naselju Bobovik – Two i Royal – u neposrednoj su blizini plaže s pogledom na more, a posljednja koja je ponuđena na turističkom tržištu je Villa Malibu Eclipse koja ima četiri luksuzno uređene spavače sobe, wellness, jacuzzi i saunu, salu za bilijar i pikado, a na krovnoj terasi ležaljke, suncobrane i vanjski tuš. Eclipse je smješten na tisuću kvadrata s 250 kvadrata interijera i bazenom veličine 75 kvadrata, vanjskom kuhinjom s roštiljem i sjenicom okruženom palmama. Ove su elemente luksuza prepoznali i gosti na otoku, pa je Eclipse ove sezone unatoč korona krizi imao čak i bolju popunjenost nego lani, dok je ukupna popunjenost objekata bila na 85 do 90 posto od lanjskih brojki. Nije, naravno, riječ o nekakvom iznenađenju.

Malibu vile konceptualni su i brendirani virski turistički smještaj najvišeg ranga, dodatno ukrašen Wellcome oznakom kvalitete koju najboljim turističkim proizvodima dodijeljuje Zadarska županija.

– Kada je u pitanju kvaliteta objekta i smještajni komfor, našim gostima želimo ponuditi najviši standard, ali je još važnije kako nam se gosti zbog odnosa kojega uspostavljamo uvijek vraćaju. Imamo goste koji nam dolaze već sedam-osam godina uzastopno – objašnjava mladi Karabegović duh obiteljske poslovne strategije koji donosi uspjeh u poslovanju i viši standard ukupne kvalitete turističkog proizvoda na Viru. Novi Malibu objekti na Boboviku bit će šlag na toj obiteljskoj torti.

Poslovni je plan obitelji Karabegović završiti nova dva objekta na Boboviku za dvije ili tri godine, kako bi najkasnije 2023. bili na turističkom tržištu. Projektom će se u ova dva objekta izvesti ukupno 10 apartmana, od kojih će svaki imati vrlo raskošnih 250 kvadrata s terasom i pogledom na more. Šest će apartmana imati dvije spavaće sobe, svaka sa svojim kupatilom, dok će četiri apartmana imati četiri spavaće sobe, također opremljene zasebnim kupatilom i komforom. Na krovnoj terasi veličine 150 kvadrata bit će ugrađen krovni bazen s kojega se pruža spektakularan pogled na kanal Nove Povljane, susjedni Pag i planinu Velebit. Potpuna vidljivost ovog prirodnog ambijenta iznosi gotovo 300 stupnjeva, što je dodatna atrakcija cijeloj priči novog virskog Malibua kojega će krasiti pet zvjezdica.

– Imat ćemo i dva vanjska bazena, po jedan za svaki objekt, uz potpuno hortikulturno uređenje cijelog prostora koji će biti ukrašen autohtonim mediteranskim biljkama. Posebnost ovih objekata je pogled iz soba na zalazak sunca, jer je punta Bobovik jedina točka na sjevernoj strani otoka s koje se tijekom cijelog ljeta pruža takav pogled – dodaje mladi virski inženjer i investitor. Ukupno je u brend Malibu zasad uključeno 14 apartmana unutar tri luksuzne zgrade i jedna vila kao samostojeća kuća za odmor.

– Opći napredak donosi i nove uvjete poslovanja koji sada moraju biti na višoj razini. Ti novi uvjeti stvaraju konkurentnost, pa govorimo o općem podizanju kvalitete kada je u pitanju razina turističke usluge – zaključuje Karabegović.

Stvari zasad stoje ovako: polovica od svih smještajnih jedinica na Viru, a ima ih više od 3.800 s oko 11.800 kreveta te približno 1.900 objekata turističke namjene, trenutno imaju najmanje tri zvjezdice, dok 120 objekata na otoku s oko tisuću kreveta pripada vrhunskom smještaju kategoriziranom sa četiri i pet zvjezdica. Smještaj na Viru sada je na razini tri zvjezdice s prosječnom kategoriziranom ocjenom svih objekata od 2,72, no riječ je o daleko većem standardu nego što je bio pet do deset godina unazad kada luksuznih vila i apartmana nije bilo na otoku. Nije upitno kako će se većina od gotovo dvije tisuće objekata razvijati u smjeru veće kvalitete, ili će propasti, jer je očito kako svaka nova turistička investicija na Viru donosi korak više u odnosu na nekadašnju priču o otočnom turizmu.

Najskuplje je najbolje i najpopunjenije

Njemačka, Slovenija, Austrija, Poljska, Češka i Slovačka – zemlje su iz kojih najčešće dolaze gosti u Malibu objekte, a riječ je o turistima iz najjačih ili emitivnih virskih turističkih tržišta. U glavnom dijelu sezone, ovisno o tipu smještajne jedinice i poziciji unutar vile, cijena smještaja u objektima Malibu iznosi od 100 eura za noćenje u jednosobnom apartmanu, do 160 eura za apartman s dvije spavaće sobe. Riječ je o luksuznim apartmanima uz koje se nalazi bazen, ili su smješteni odmah uz more. Malibu Eclipse najskuplji je smještajni objekt u kojemu noćenje iznosi 600 eura, a visoku cijenu donosi mu pet zvjezdica, luksuz i raskošna ponuda unutar i izvan objekta. Upravo je najskuplji smještajni Malibu objekt ove sezone bio najprodavaniji, što dovoljno govori o željama gostiju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...