Vučetić najavio angažman na lokalnim izborima: “Dosad u Zadru nismo imali istinsku oporbu, samo onu koja koketira s HDZ-om”

Gost današnje emisije Aktualac u radijskom programu Antene Zadar bio je doc. dr. sc. Marko Vučetić. Između ostalog, komentirao je lokalnu političku scenu i odgovorio možemo li očekivati njegov aktivan angažman na predstojećim lokalnim izborima.

Šime Erlić, prema dosadašnjim saznanjima, jedini je kandidat za predsjednika zadarskog HDZ-a. Za Vučetića to je očekivano.

“Šime Erlić je ime za koje se očekivalo da će preuzeti vodstvo HDZ-a zbog toga što se u hijerarhijskom lancu nalazi ispod Božidara Kalmete. Božidar Kalmeta, želeći održati kontrolu nad jedinim što mu je ostalo, a to je život županije i grada koji je podložan HDZ-u, odlučio se za suradnika koji će ga, budući da mu je hijerarhijski podređen, u potpunosti slušati. O Šimi Erliću se priča kao o osobi koja je sposobna povući europska sredstva, ali radi se o čovjeku koji nema definiran niti manifestiran politički subjektivitet. Ne možemo ga promatrati kao neku političku osobu, već isključivo kao dio hijerarhije.” kazao je Vučetić.

Upitali smo ga i da prokomentira zadarsku oporbu.

“Oporba u Zadru je tek nastala i nastaje. Mi dosad u Zadru nismo imali istinsku oporbu, mi smo imali oporbu koja koketira s HDZ-om. HDZ je, provodeći svoje kanibalističke politike, sebe kadrovski devastirao. Tragedija je da toj devastaciji nije odgovorila oporba nudeći vlastite kadrove i politike” kaže nam Vučetić

Drži da bi se povezivanjem oporbe uspjela stvoriti kritična masa.

“Potrebno je povezati dionizijski element, element nesputanosti Akcije mladih sa strukturiranom i stranački utemeljenom opcijom koju bi mogao predstavljati SDP. Tu imamo i stranačku organizaciju HSS-a koja je pokazala da ima aktivnost mladih. Imamo i MOST, koji se u ovoj verziji Mladena Malte pokazuje kao jedna suradljiva opcija koja se kreće od centra prema desno. Kada bi oporba željela napustiti oporbenu poziciju i formirati jednu alternativnu opciju, sadašnja oporba bi zasigurno pobijedila na tim izborima. Ali ako oporba želi počiniti politički suicid, ona će osnažiti i ovako slab HDZ.”

Naravno, zanimalo nas je i kakvi su njegovi planovi za izbore. Potvrdio nam je da će se angažirati ako se oporba uspije ujediniti.

“Ako dođe do takve situacije da kao građanin mogu doprinijeti stvaranju kohezivnih i inkluzivnih politika, onda svakako da ću sudjelovati.” poručuje Vučetić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...