Zadarska županija sutra prelazi na novi TV signal, provjerite trebate li novi prijamnik

Velika promjena na televizijama, prelazak s postojećeg DVB-T na novi DVB-T2 sustav odašiljanja počela je 27. listopada, a Zadarska županija na novi signal prelazi sutra, 5. studenog.

Gašenjem pojedinačnih DVB-T odašiljača u ponoć, u digitalnim regijama će u radu ostati samo novi DVB-T2 odašiljači za koje korisnici moraju imati odgovarajuću prijamničku opremu. Oprema se odnosi samo na televizor ili samostalni prijamnik (tzv. Set Top Box) koji mora moći podržati DVB-T2/h.265 HEVC sustav. Antene koje su se dosad koristile za prijam signala s odašiljača, bile krovne ili sobne, nije potrebno mijenjati.

Iz HAKOM-a upozoravaju na promjene.

“Treba napomenuti da će nakon gašenja DVB-T odašiljača biti potrebno ponovo pretražiti televizijske programe na prijamniku kako bismo ih mogli gledati u DVB-T2/h.265 HEVC sustavu. To će biti potrebno napraviti i ako već gledamo HD programe u novom sustavu jer će trenutačni televizijski kanali (frekvencije) za odašiljanje biti zamijenjeni konačnim po završetku istovremenog rada DVB-T i DVB-T2 sustava na pojedinom odašiljaču”, piše HAKOM.

Ovaj prelazak se odnosi samo na one građane koji gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji prate televiziju putem drugih platformi (IPTV-a, kabelske televizije, satelitske televizije) neće morati mijenjati svoju prijamničku opremu niti će prelazak na bilo koji način na njih utjecati, stoji u priopćenju.

HAKOM je detaljnije napisao tko će sve trebati novu opremu.

“Svi oni koji imaju televizore starije od 3 godine, ili za gledanje zemaljske televizije koriste samostalne prijamnike nabavljene za gledanje starog DVB-T sustava, gotovo sigurno će trebati imati novu prijamničku opremu. Ako korisnici nisu sigurni podržava li njihova oprema novi DVB-T2 sustav, odnosno ako to na uređajima nije jasno naznačeno, predlaže se ponovo pretražiti kanale i provjeriti imaju li nađeni kanali hrvatskih nacionalnih televizija oznaku „HD“ u kutu”, pišu.

“Oznaka „HD“ govori da je slika u visokoj rezoluciji i da primaju novi DVB-T2 signal, a ne stari DVB-T. Cijena jeftinijih samostalnih prijamnika danas se kreće između 150 i 200 kuna, ali ako korisnici imaju stare televizore koji mogu prikazati sliku samo u standardnoj razlučivosti (kvaliteti), umjesto nabave samostalnog prijamnika mogu razmisliti i o nabavi novog televizora sposobnog prikazati sliku visoke razlučivosti (kvalitete) s već ugrađenim DVB-T2/h.265 HEVC prijamnikom. U suprotnom će slika na njihovom starom televizoru i dalje biti prikazana u dosadašnjoj kvaliteti unatoč novom samostalnom prijamniku”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...