Zadranin Ivan Santini osvojio povijesni naslov prvaka u Kini!

Zadranin Ivan Santini postao je prvak Kine.

Njegov Jiangsu Suning prvi put u povijesti osvojio je naslov prvaka. Hrvatski napadač ušao je u igru u 81. minuti u pobjedi 2:1 protiv favorita Guangzhou Evergrandea. Prvi susret u nedjelju završio je bez pogodaka.

Jučerašnji dvoboj u Suzhou bio je riješen u prvom dijelu kad je u prvoj minuti nadoknade isključen He Chao, a dvije minute kasnije Eder je doveo Santinijevu ekipu u prednost. Na startu drugog dijela Teixeira je povećao prednost na 2:0.

Ekipa Fabija Cannavara smanjila je u 61. golom Wei Shiahaoa, ali tu je stala.

Evergrande je inače od 2011. osvojio osam titula prvaka.

Ivan Santini rođen je u Zadru gdje je napravio prve nogometne korake, ali je 2006. igrao za Inter iz Zaprešića odakle je otišao u Red Bull iz Salzburga pa potom i u njemački Ingolstatd. U svom prvom odlasku u inozemstvo nije se uspio nametnuti pa se 2009. godine vraća u NK Zadar gdje napokon počinje igrati i zabijati golove. Tri godine kasnije odlazi na kratkorajnu posudbu u Freiburg, ali tamo ne uspijeva ostvariti trajni ugovor pa potpisuje 2013. za Kotrijk. Belgija se pokazala kao idealna sredina za Zadranina koji je u dresu Kotrijka postiže 30 golova u dvije sezone čime osigurava transfer u Standard Liege gdje za jednu sezonu upisuje 28 nastupa i postiže 12 golova.

Nakon toga, dvije sezone provodi u francuskom Caenu i solidnim partijama nameće se Anderlechtu koji je za njega platio tri milijuna eura. U najvećem belgijskom klubu odlično otvara početak prošle sezone i postaje prvi napadač i strijelac momčadi, a izbornik Zlatko Dalić poziva ga u reprezentaciju u kojoj je viđen kao prvi napadač nakon reprezentativnog umirovljenja Marija Mandžukića te svađe Nikole Kalinića s izbornikom. Bio je prvi napadač u utakmici Lige nacija protiv Španjolske kada je Hrvatska izgubila s 6:0, a nakon toga još je nekoliko puta ulazio s klupe. Ukupno je upisao četiri nastupa u hrvatskom dresu, no nije uspio zabiti gol te ga Zlatko Dalić nije kasnije pozivao u reprezentaciju.

U ljeto 2019. Ivan Santini potpisao je ugovor života, kada je i službeno postao napadač kineskog kluba Jiangsu Suning.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...