Zadranin Mladen Maraš natječe se na prvenstvu sommeliera Hrvatske

Danas započinje 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, a pod pokroviteljstvom HTZ-a.

Na ovogodišnje prvenstvo prijavio se 26 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima, konobama i wine barovima. Među njima je i zadarski sommelier Mladen Maraš (Barrel d.o.o., Vina i likeri Fiolić).

Izuzetno, ove godine, zbog epidemioloških razloga Prvenstvo je podijeljeno u dva dijela: izlučna natjecanja (četvrtfinale) i završna natjecanja (polufinale i finale).

Prvi dio, izlučna natjecanja započet će, istovremeno, u Poreču i u Zagrebu, danas u vremenu od 14:00 do 17:00 sati. Kandidati će se natjecati u četiri discipline: pismeni test, opis dva vina, ispravak vinske liste, prepoznavanje četiri vina. U polufinale ulazi dvanaest natjecatelja s najviše osvojenih bodova.

Polufinale i finale će se održati u Zagrebu, hotel Westin u ponedjeljak, 7. prosinca od 10:00 – 18:00 sati. U polufinalu dvanaest natjecatelja očekuje pismeni test na engleskom jeziku, prepoznavanje četiri različita stilova piva, posluživanje pjenušca te usklađivanje jela i vina na konkretnim primjerima jela.

U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu dva domaća i jednog stranog vina “na slijepo”, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, isravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim menuom, rastakanju magnuma, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja. Od prošle godine, finalno natjecanje odvija se na engleskom jeziku.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...