Cestitka_Uskrs

Zadranka Matea Bilosnić nominirana je za nagradu Hrvatskog glumišta!

Lijepe vijesti stižu iz kulture. Zadranka Matea Bilosnić nominirana je za nagradu Hrvatskog glumišta u kategoriji “najbolje koreografsko ostvarenje – ples”.

Nagrada joj se smiješi za koreografiju u plesnoj predstavi “Gozd – danse macabre” u produkciji Zadarskog plesnog ansambla.

Nagrada Hrvatskog glumišta dodjeljuje se od 1992. godine 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. To je povijesni datum hrvatskog glumišta jer je tada, davne 1860. godine, nakon burnih domoljubnih prosvjeda građana, i na nagovor dramatičara Dimitrija Demetra, glumac Vilim Lesić s pozornice objavio da će se na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski.

Prepoznato djelo naše umjetnice “Gozd – danse macabre” plesna je drama u dva čina koja uprizoruje osobne i kolektivne tradicije, nematerijalna nasljedstva i ritualnost. Inspirirani ljudskom poviješću zapisanom u plesu, počevši od prvih artefakata ljudskog tijela i vizualnih prikaza plesa Gozd meditira o vremenu, prostornim odnosima, strukturama i intencijama iza radnji. Apstrakcijom formi nađenih u prirodi i ponavljajućih uzoraka koji se prevode u specifičan plesni jezik kreira se pletivo koraka i sekvenci, utopija plesa, težeći utopiji svijeta.

Koreografiju potpisuje Matea Bilosnić, a u predstavi plešu Filipa Bavčević, Patricia Gospić, Marta Huber, Nataša Kustura, Natali Perić, Josipa Štulić i Sanja Petrovski.

Matea Bilosnić, rođena u Zadru svoje prve plesne korake ostvaruje u dobi od trinaest godina te se neformalno školuje na tečajevima Zadarskog plesnog ansambla u Domu Hrvatske Mladeži te na radionicama Petre Hrašćanec, Lade Petrovski i Angele Herende de Kroo. Radila je i kao pedagog na tečajevima ansambla. Nakon završene srednje škole odlazi u Austriju na Salzburg Experimental Academy of Dance gdje je 2013. godine uspješno diplomirala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...