Želimir Puljić: “Blagoslov po kućama se odgađa do povoljnije epidemiološke situacije!”

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je u petak, 27. studenog, župnicima, dekanima i poglavarima samostana u Zadarskoj nadbiskupiji dopis u kojem navodi Odredbe odredbe o blagoslovu obitelji i drugim pastoralnim aktivnostima tijekom Došašća u Zadarskoj nadbiskupiji.

Vjernike je najviše zanimalo što će biti s tradicionalnim obredom blagoslova obitelji u Došašću. Tim povodom nadbiskup je prethodno razgovarao s dekanima i svećenicima u Zadarskoj nadbiskupiji te je odlučio da se blagoslov obitelji koji se u Zadarskoj nadbiskupiji provodi u Došašću i završi do svetkovine Božića, „odgodi do povoljnije epidemiološke situacije“.

Dopis nadbiskupa Puljića prenosimo u cijelosti:

Poštovani, jučer sam poslao obavijest kako sam zbog broja zaraženih koji se iz dana u dan povećava, a opasnost oboljenja pojačava, sklon donijeti odluku da se blagoslov obitelji koji se uobičajeno činio tijekom vremena Došašća „odgodi do daljnjega“.

K tomu, šestorica svećenika Zadarske nadbiskupije već su podlegli zarazi COVIDA-19, a trojica su ponovno u izolaciji. Nije bilo lako tada podmiriti sve pastoralne potrebe u župama gdje su svećenici bili u izolaciji ili u bolnici. Uz to, stupile su na snagu nove mjere koje obuhvaćaju i vjerska okupljanja s određenim zabranama i ograničenjima. O tomu se mogu pogledati informacije i na službenim stranicama.

Imajući sve to u vidu, ovime donosim odluku neka se blagoslov obitelji odgodi do povoljnije epidemiološke situacije kad ćemo ponovno razmotriti mogućnosti i okolnosti. O ovoj mojoj odluci obavijestite vjernike na prvu nedjelju Došašća, 29. studenog 2020. godine.

Budući da novim mjerama nije „zabranjeno slavljenje mise s narodom“ (kao što je to učinjeno u Sloveniji i u Austriji), već je ograničen broj sudionika na misnim slavljima, neka se u župama gdje župnik rezidira uvede slavlje svete mise subotom uvečer (nedjeljni obrazac) kako bi vjernici udovoljili zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi (kan 1247). Ukoliko župnik slavi toga dana misu u jutarnjim satima, ovim se daje dopuštenje za binaciju dok traju okolnosti COVIDA-19. O uvođenju ove mise subotom uvečer neka se izvjesi oglas u crkvi te objasni vjernicima da time udovoljavaju crkvenom propisu (kan 1248). Neka se uz to protokolarnim brojem javi u Ordinarijat Zadarske nadbiskupije kad je uvedeno slavlje svete mise subotom uvečer.

Tamo gdje se u župi slave dvije mise nedjeljom, a župnik smatra pastoralno razboritim uvesti i treću misu radi mogućnosti većeg sudjelovanja vjernika, neka uputi molbu čim prije u Ordinarijat kako bi dobio dopuštenje za slavlje treće mise nedjeljom. Dok traju najnovije mjere, neka mise budu služene tiho, bez pjevanja.

U ovim okolnostima korona virusa neće se moći organizirati, kao prošlih godina, zajedničke ispovijedi po župama. Stoga, neka župnici budu u određeno vrijeme na raspolaganju za ispovijed te stave u crkvi oglas kada i gdje ispovijedaju tijekom vremena Došašća. I neka pozovu vjernike da ne čekaju za ispovijed zadnje dane pred Božić.

Tijekom svetoga vremena Došašća neka župnici učine pohod starijima, bolesnima i nemoćnima radi ispovjedi i pričesti, pa i bolesničkog pomazanja, uz dogovor s obitelji i uz poštivanje epidemioloških mjera.
Neka se ove privremene odredbe pročitaju vjernicima te protumači kako izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne mjere. Očekujem razumijevanje i suradnju.

Koristim prigodu ponoviti ono što sam pisao početkom pandemije u ožujku ove godine: Svim nevoljama usprkos i svim izazovima s kojima smo se susretali prošlih mjeseci, kao i brojnim pitanjima na koja smo tražili odgovore i nismo ih našli, „mi želimo biti i ostati narod nade“, kako nas je potaknuo sveti Ivan Pavao II.

Kao vjernici laici, svećenici, Bogu posvećene osobe i biskupi, imamo šansu koju nam Gospodin pruža – iskoristiti ovu svjetsku krizu, pa očima vjere i s ovom kušnjom biti „u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani“. Tako je, naime, svojedobno tješio Rimljane apostol Pavao (usp. Rim 12,12).

Neka i nama ta radost, strpljivost i postojanost u molitvi, postu i djelima ljubavi, bude i ostane snažno obilježje i ovoga svetog vremena Došašća.

Uz pozdrav i blagoslovljene dane u iščekivanju Spasiteljeva pohoda u srca naša i obitelji naše.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...