Zovu ga švedskim otokom; Općina Vir pružila ruku pomoći tvrtkama, obrtnicima i socijalno ugroženim stanovnicima

S dvije odluke donesene na Općinskom vijeću krajem studenoga, kojima se izravno pomaže tvrtkama i obrtnicima te umirovljenicima i drugim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, Općina Vir samo je potvrdila kako u Republici Hrvatskoj nema jedinice lokalne samouprave koja sadržajnije, dosljednije i izdašnije provodi socijalnu politiku. Tako su odlukom Općinskog vijeća Općine Vir obrtnicima i tvrtkama na Viru smanjena davanja u periodu od dvije godine (od 1. ožujka 2020. godine do 1. ožujka 2022. godine) – zakup javne površine, naknada za koncesijsko odobrenje, porez na potrošnju i komunalna naknada plaćat će se u 50-postotnom iznosu – dok je umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina povećan iznos jednokratnih materijalnih potpora s 500 na tisuću kunu, odnosno s tisuću na dvije tisuće kuna s obzirom da se potpore dijele dva puta godišnje u vrijeme božićnih i uskrsnih blagdana.

– Pandemijska kriza s koronavirusom najviše je pogodila tvrtke, obrtnike i socijalno osjetljive skupine stanovnika na Viru, pa smo im željeli izaći u susret te olakšati situaciju u ovo nesretno vrijeme. Također smo obećali kako ćemo potpore prema našim građanima povećati svaki put kada smo to u mogućnosti, a sada je zbog krize pravo vrijeme – ističe načelnik Općine Vir Kristijan Kapović smisao ovih socijalnih mjera sadržanih u odlukama Općinskog vijeća. Takve odluke Općina Vir donosi i provodi u kontinuitetu već petnaestak godina, o čemu najzornije svjedoči činjenica kako je kroz raznovrsne socijalne potpore i davanja građanima otoka iz općinskog budžeta u tom periodu isplaćeno više od 50 milijuna kuna. Kako općinske proračunske potpore prema građanima iz okvira socijalnog programa, prepoznatljivog u sintagmi Vir brine, nisu stale niti u vrijeme korona krize, tijekom 2020. godine građanima je isplaćeno gotovo dva milijuna kuna. Riječ je o financijskim potporama za opremanje novorođenčadi (1.590.000 kuna), stipendijama za virske studente (405.000 kuna) ili potporama prema socijalnim kategorijama stanovništva (440.000 kuna). Taj je dosad isplaćeni iznos zapravo višestruko uvećan činjenicom kako Općina Vir u cijelosti financira rad Dječjeg vrtića Smješko, kao što financira rad raznih udruga na otoku, pomaže Opću bolnicu u Zadru te sudjeluje u financiranju i provođenju brojnih humanitarnih akcija. Jasno je kako je na godišnjoj razini socijalni program Vir brine zapravo najmanje tri puta izdašniji od dosad isplaćenih 2,5 milijuna kuna.

– Kada smo krenuli razvijati naš socijalni program i provoditi socijalnu politiku prije 15 godina, uzori su nam bili Grad Zagreb i Grad Rijeka. No danas smo bolji ne samo od te dvije jedinice lokalne samouprave, već i od svih drugih u Hrvatskoj. Naš socijalni program kontinuirano razvijamo povećavajući iznose raznih potpora i nastojeći našim građanima pružiti najviše što možemo – navodi načelnik Kapović kako Općina Vir dosljedno provodi zamisao o jedinici lokalne samouprave snažnog socijalnog karaktera i razvojne socijalne politike. U godini koju je obilježio koronavirus u kojoj su mnoge jedinice lokalne samouprave zbog manjka proračunskih sredstava radile prinudne rezove upravo na socijali i davanjima prema građanima, virski primjer zaista izgleda poput lanterne na švedskom otoku.

– Nećemo stati s našim socijalnim programom niti se odreći socijalne politike koju dosljedno provodimo već toliko dugo vremena, a iznose potpora, kao i dosad, povećat ćemo svaki put kada budemo u mogućnosti – poručuje virski načelnik. Tako su neke od potpora, poput financiranja opreme za novorođenčad ili potpora za socijalne kategorije stanovništva, tijekom petnaest godina narasle nekoliko puta, pa je tijekom 2020. više od 700 virskih umirovljenika, korisnika Centra za socijalnu skrb, nezaposlenih i osoba starijih od 65 godina dobilo 440 tisuća kuna. Čak 1.590.000 kuna ukupan je iznos novčane pomoći za opremanje novorođenčadi koji se isplaćuje po dinamici u dostavljenim rješenjima, dok su virski studenti dodiplomskih i diplomskih studija dobili 405 tisuća kuna.

Najbolji socijalni program u Hrvatskoj

Ukupno Općina Vir isplaćuje jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu u iznosu od 12 tisuća kuna za prvorođeno dijete, za drugo dijete 24 tisuće, za treće 48 tisuća kuna, četvrto 96 tisuća, dok za peto dijete virska obitelj dobije 192 tisuće kuna, ili sve zajedno jedna obitelj s petero djece dobije 372.000 kuna. Nadalje, Općina Vir financira rad Dječjeg vrtića Smješko koji je za građane potpuno besplatan, a svim virskim osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima osigurana su sredstva za nabavku udžbenika i školskog materijala u vrijednosti od 2,5 tisuća kuna po učeniku, dok se svima dodatno sufinancira školski prijevoz u iznosu od 660 kuna. Svake godine Općina Vir osigurava prigodne božićno-novogodišnje poklone za više od 300 osnovnoškolaca i djece iz virskog vrtića. Virskim studentima osigurana je stipendija od 1,5 tisuća kuna po studentu, odnosno dodatnih 500 kuna za studente koji godine završavaju s odličnim uspjehom – ukupno dvije tisuće kuna. Po završetku studija stipendistima se pruža mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u općinskoj upravi i poduzećima Općine Vir s početnom plaćom od 5,7 tisuća kuna neto. Za financiranje sportskih i kulturnih aktivnosti izdvaja se 500 tisuća kuna, a za potrebe djece i mladih ukupno oko 3,5 milijuna kuna. Dva puta godišnje umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina, isplaćuje se po tisuću kuna, a jednokratne potpore isplaćuju se i drugim ugroženim kategorijama stanovništva; teškim bolesnicima i samohranim roditeljima u vidu mjesečne naknade ili dodatka na mirovine koje su ispod 1,5 tisuća kuna. Besplatan javni prijevoz također je osiguran svim učenicima, invalidima i umirovljenicima, pa je sasvim jasno kako je s ovim brojnim mjerama i potporama prema stanovništvu Općina Vir razvila najpotpuniji i najizdašniji socijalni program u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...