Zubčić o zatvaranju sportskih centara i vlastitom iskustvu s COVID-om: “Bolest zbog koje ekonomija ne bi smjela toliko patiti!”

Hrvatska je na mala vrata ušla u novi lockdown. Iako vladajući odbijaju set novih mjera definirati ovom nepopularnom riječi, danas utvrđene zabrane i ograničenja itekako  ‘mirišu’ na dva teška mjeseca restrikcija pod kojima smo živjeli u proljeće.

Zatvaraju se kafići i restorani, obustavlja rad kladionica. Otvoreni ostaju shopping centri, ali ne i mjesta za sport i rekreaciju.

Antonio Zubčić, glavni trener i ujedno vlasnik boksačkog kluba Bandits govori o problemima ljudi iz poduzetničke aktivnosti koju se najrjeđe spominje u uvjetima krize koju je izazvao koronavirus.

Zatvorili su nas drugi put u godinu dana. Prvi put u vremenu lockdowna, kada smo svi vrlo ozbiljno shvatili taj potez, jer nitko nije znao o koliko ozbiljnoj bolesti se radi. Pod ključem smo bili tri i pol mjeseca, a u sve to vrijeme normalno smo podmirivali doprinose i plaćali račune… Otvorili su nas pred sezonu, kada teretane i dvorane inače najslabije rade. Postoje prostori u kojima se najnormalnije mogu nastaviti odvijati sportske aktivnosti. Primjerice, naša dvorana ima 170 kvadrata i u njoj komotno može trenirati pet do deset ljudi, a da budu na razmaku od dva metra i da ne ugrožavaju jedan drugoga. Smatram da su inspekcije trebale odraditi posao tako da obiđu prostore i definiraju tko ima, a tko ne uvjere za rad. Detaljnim nadzorom se to moglo riješiti, kazuje Antonio.

Pomalo kontradiktorno, teretane i dvorane zatvaraju se unatoč dokazanoj činjenici da je tjelovježba najbolji saveznik u borbi protiv infekcija respiratornog sustava.

Uvijek iznova se sport i rekreacija preporučuju radi općeg zdravlja organizma i imuniteta. Također, oni su važni i za psihu, pogotovo u vremenu loših vijesti, kada se jednostavno moramo rješavati nagomilanog stresa, kaže naš sugovornik.

Globalna ekonomija posrće pod teretom pandemije. Zubčić otvoreno progovara o vlastitoj borbi s COVID-om 19 i zašto vjeruje da ova nova bolest, ne umanjujući važnost poštivanja mjera i pojačanog opreza, nije toliko dramatična da bi nam se život pretvorio se u agoniju.

Na početku želim kazati da koronu ne treba shvatiti olako. No, moje osobno iskustvo nije strašno. Zarazilo se nas pet ukućana i deset dana smo preležali bolest. Sve kreće s glavoboljom, grloboljom, laganom temperaturom i boli u prsnom košu na što se nadovezuje i gubitak okusa i mirisa. Naravno, postoje srčani bolesnici, dijabetičari i oni za koje je ovaj virus opasan, ali nama nije bilo strašno. Čak bih rekao da je ovo lakša verzija gripe od one koju dobijemo u ovo doba godine. U svakom slučaju, bolest ne tako strašna da bi naša ekonomija, zdravstvo i sve ostalo patili i pali na ovako niske grane, zaključuje Antonio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...