2,5 milijuna za novoosnovani HNK Zadar; Radeta: “Razlikuju li se pozajmice Rena Sinovčića i ove vaše?”, Grad: “Imamo kupca”

Danas se na dnevnom redu Gradskog vijeća našla odluka o financiranju novoosnovane Udruge HNK Zadar za koju je namijenjeno 2,5 milijuna kuna javnog novca.

Izazvalo je to burne reakcije kod oporbenih vijećnika koji podsjećaju da su drugim sportskim kolektivima u našem gradu sredstva zbog koronakrize smanjena za 30 posto.

Gradonačelniče, osjećate li bar malo srama u ovako dubokoj krizi, kada su mnoga radna mjesta ugrožena, kada je gospodarstvo praktički na koljenima donositi ovako nemoralne, nerealne i protuzakonite odluke? Objasnite mi, kako se to tek osnovanoj udruzi, bez imovine, bez kapitala, bez kolaterala može dati pozajmica od 2,5 milijuna kuna? Znate li vi da ovi činom svjesno kršite Zakon o financiranju sportskih klubova? Znate li da ta vaša tek osnovna Udruga koja igra Županijsku ligu nije niti u Registru profesionalnih sportskih klubova? Koja je to razlika između nekadašnjih pozajmice Rena Sinovčića i danas ovih vaših?, pita se SDP-ov Daniel Radeta.

Ne očekujem da ćete razumjeti odluke koje tiču razvoja sporta. Grad je uvijek bio na strani NK Zadra. željeli smo ga spasiti, nismo ga gurali u stečaj, ali nismo mogli davati sredstva, a da ne znamo u što su i gdje utrošena. Zadar zaslužuje jednog prvoligaša, to je proces koji možemo podržati pozajmicom, u trenutku kada novoosnovanom klubu dolazi ponuda za kupnju, kazao je Dukić i prepustio riječ Krešimiru Karamarku, inače članu Nadzornog odbora NK Zadar s.d.d.

Pozajmice nisu zabranjene zakonom, one su uobičajeni oblik poslovanja. Nije se išlo na sponzorstvo, jer postoji privatni investitor koji je iskazao interes za partnerstvom. Očekujemo da će doći početkom iduće godine, kazao je Karamarko i objasnio kako se pozajmica u budućnosti, između ostalog, može vratiti kroz sponzorske ugovore.
Radeta je nakon Karamarkovog govora kratko dodao:

Vi ste taj vuk s Wall Streeta? Sve udruge moraju imati minimalno tri godine rada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...