Beroš na sastanku Znanstvenog savjeta: “Svi se slažu, nove mjere za blagdane su potrebne

Prvi put nakon potpisivanja apela 26 znanstvenika, među kojima je i 5 članova Znanstvenog savjeta Vlade, danas se sastao taj savjet.

Na sjednici Znanstvenog savjeta znanstvenici će iznijeti svoje stavove o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i razmatrati nove mjere koje bi mogle obuzdati širenje epidemije koronavirusa.

Prema nekim najavama, među novim mjerama bit će o ona o uvođenju propusnica za međužupanijska putovanja.

“Prosječna životna dob preminulih danas je 74,7 godina.. 65,13 posto je popunjenost kreveta, a 53,75 popunjenost respiratora”, rekao je Beroš na samom početku.

Epidemija predstavlja niz izazova za sve nas skupa, naglasio je ministar.

“Svi su suglasni da je nove mjere, u okolnosti blagdana, potrebno donijeti te da je drugi val teži od proljetnog. Bilo je govora da je ova bolest vrlo čudna i neobična. Uočavaju sve dvije faze, početna faza i druga faza – imunološki odgovor na čitav niz elemenata. Naglašen je i velik postotak rehospitalizacija, što ukazuje da moramo biti odgovorni i pažljivo se ponašati i kad nismo bolesni.  Ne smije se previše čekati kod kuće s težim simptomima”, rekao je.

Rekao je da je s epidemiološkog aspekta najlakše sve zatvoriti, pa dodao kako Vlada i Stožer promišljaju o balansu između mjera i ekonomskih aktivnosti.

Razgovarali su, kaže, i o trendovima u okolnim zemljama, a svaka zemlja ima svoj odgovor na krizu.

“Strože i restriktivne mjere su učinkovitije”, rekao je.

Uvođenje propusnica

Potvrdio je da je na sastanku bilo riječi o propusnicama. “Ako se bude nešto i donosilo, to će biti na županijskom nivou. Sutra ćete sve čuti, ne mogu više reći.

Ono što mudri ljude čine, uče na svojim ranijim pogreškama. Ono što je bitno, bitno je uočiti isto. Ako se ograničenje kretanja uvede, ispravit će se propusti od ranije”, kaže.

“Cilj je sprečavati nepotrebna druženja. Nitko neće ulaziti u kuće, ali treba smanjiti druženja. To je najmanje što netko može napraviti da sačuva zdravlje vlastite obitelji i šire”, kazao je Beroš odgovarajući na pitanje hoće li se za blagdane ograničiti druženja članova iz najviše dva kućanstva.”

“Zimski covid i drugi val nema veze s proljetnim i ljetnim”, istaknuo je Beroš još jednom, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...