Beroš službeno predstavio kazne za kršenje mjera: “250 kuna na licu mjesta ako se ne nosi ili nepravilno nosi maska”

U Saboru je održana rasprava o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a koje su nužne kako bi se mogle početi izdavati kazne za nepridržavanje mjera, a koje Nacionalni stožer smatra potrebnim uvesti kako bi se smanjio broj zaraženih i umrlih od koronavirusa. Izmjene je u Saboru predstavio ministar zdravstva Vili Beroš.

On tvrdi kako je cilj je pronaći i omogućiti najdjelotvorniji zakonodavni okvir upravljanja epidemijom jer stopa zaraženih raste kao i broj osoba kojima je potreban respirator.

“Kao zakonodavni okvir upravljanja krizom, prethodnim izmjenama uređen je institucionalni model prema kojemu djelujemo. Mjere imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi te traju samo onoliko koliko okolnosti zahtijevaju i samo u onoj mjeri u kojoj su nužne. Mjere omogućuju još djelotvornije upravljanje krizom i učinkovito suzbijanje”, rekao je Beroš zastupnicima.

Dodao je kako mjere strogo odgovaraju potrebama datog trenutka i trajat će onoliko koliko okolnosti zahtijevaju.

“Mjere su nužan korak u borbi protiv virusa. Ne predstavljaju političke odluke niti dvostruka mjerila, već su donesene kako bi pridonijele što bržem ozdravljenju nacije”, poručio je Beroš.

Beroš je izjavio kako će Hrvatska napraviti sve da cjepivo u Hrvatskoj građanima bude besplatno.

“Cilj ovih mjera je spriječiti širenje virusa, a ne punjenje proračuna”, rekao je ministar. Izmjenama Zakona predviđa se kažnjavanje građana za kršenje epidemioloških mjera. Za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske predviđena je kazna od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna.

Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona. Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja, pa ju može naplatiti osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...