Butković: “Milijardu kuna utrošilo se u razvoj lučke infrastrukture, a Zadar ima najviše intervencija na moru”

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji župana Božidara Longina i ostalih uzvanika obišao je u petak, u povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, nove prostore Lučke kapetanije Zadar u putničkom terminalu Gaženica.

– Umjesto dosadašnje tri lokacije, Lučka kapetanija Zadar, jedna od najboljih u Hrvatskoj smjestila se u reprezentativan prostor. Ministarstvo je dalo dodatni novac za opremanje, ali je dobra stvar kako nećemo plaćati zakupninu, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture.

Dodao je kako je Lučka kapetanija jedna od najvažnijih institucija na Jadranu, a ispostava Zadar je jedna od najvećih po broju intervencija na moru. Ministar je podsjetio na ulaganja u razvoj lučke infrastrukture:

– To je danas preko milijardu kuna, uglavnom iz EU fondova, ali udružujući i državna sredstva, nikada se nije toliko ulagalo u luke, lukobrane, rive. Želim istaknuti da je prvi takav Eu projekt bio u Tkonu, u Zadarskoj županiji. Taj projekt ide dobro, a pripremaju se i drugi, pripremamo i što se tiče Covid-fonda i buduće financijske perspektive opet velike mogućnosti da takvi i slični projekti budu realizirani i u budućem razdoblju, kazao je ministar Butković po otvaranju novih prostorija Lučke kapetanije Zadar.

Župan Božidar Longin rekao je kako je sretan što će naši građani, pomorci  i svi koji imaju veze s pomorstvom imati  sve usluge  na jednom mjestu te da su sada  pod istim krovom sve institucije vezane uz more od Jadrolinije i Lučke kapetanije do Lučke uprave, Pomorske i Granične policije.

– Svi bitni faktori koji su značajni za ovako jednu modernu luku su na jednom mjestu, a ova je luka između ostalih dobila i prestižnu nagradu kao najbolja luka na svijetu. Bilo je pitanja kako luka funkcionira, žao mi je da nismo to vidjeli, mi imamo novi centar koji kamerom 24 sata pokriva prostor cijele lučke uprave Zadar, i staru i novu luku, a smješten je u starom kontejnerskom dijelu gdje je nekad bila lučka uprava, rekao je župan Longin.

Lučki kapetan Alen Rukavina ovom je prigodom naglasio kako je cilj preseljenja bio pružanje bolje usluge pomorcima i građanima:

– Građanin, pomorac i vlasnik čarter kompanije može na jednom mjestu dobiti uslugu, do sada je pomorac morao obilaziti tri lokacije po gradu, danas to može obaviti na ovom mjestu. Druga važna stvar je što je naša posada brodova bila dislocirana od nas, a sada u vrlo kratkom vremenu od tri minute ukrcava se na plovila i počinje misiju spašavanja i pružanja pomoći stanovnicima Zadarske županije, naglasio je kapetan ispostave Zadar Rukavina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...