Cestitka_Uskrs

Capak: “Moći ćemo cijepiti cijelu Hrvatsku, vrlo brzo je registracija prvog cjepiva”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak sudjelovao je na online sastanku vlade sa županima.

“Brojke nisu dobre”

“Današnje brojke nažalost nisu dobre, naročito one koje se odnose na hospitalizacije i preminule. U zadnjem tjednu kojeg smo pratili smo imali više od 15 % veću brojku nego što je to bilo u tjednu radnije”, rekao je Capak, koji je na online sastanku govorio i o cjepivu, kojeg je nazvao “svjetlom na kraju tunela”.

“Ono što je svjetlo na kraju tunela, to je cijepljenje. U zadnjih par dana se kroz medije intenzivno komunicira da je blizu registracija prvog cjepiva. Po svemu sudeći, to će biti Pfizerovo cjepivo, kojeg smo preko zajedničke nabave EU naručili u količini od milijun doza. Vrlo brzo očekuje se i registracija cjepiva AstraZenece odnosno oksfordskog cjepiva, kojeg smo naručili 2.7 milijuna doza”, rekao je Capak.

“Moći ćemo cijepiti cijelu populaciju Hrvatske”

“Još su dvije tvrtke blizu registracije, to su Moderna od koje smo naručili milijun doza te Johnson&Johnson, od kojeg smo naručili 900 tisuća doza. Imamo dovoljnu količinu cjepiva za cijelu populaciju Hrvatske, obzirom da cjepivo u prvom koraku vjerojatno neće biti registrirano za mlađe od 18 godina”, rekao je Capak.

“Mi ćemo dakle praktički moći cijepiti cijelu populaciju Hrvatske, ali treba imati na umu da će cjepivo dolaziti u tranšama, zbog čega smo napravili prioritete. Krenut ćemo sa zdravstvenim djelatnicima te korisnicima i djelatnicima domova za starije. To su najugroženije skupine i skupine preko kojih će se najviše smanjiti širenje virusa”, dodao je ravnatelj HZJZ-a, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...