Cjepivo će do obiteljskih liječnika stići u drugoj polovici siječnja

Nacionalni stožer je u 11 sati održao press konferenciju.

“Prije dva tjedna smo imali 1472 novooboljela od 5798 testiranih, prije tjedan dana 772 nova slučaja. Od 22. do 28.12 imamo 48 posto manje novooboljelih nego što smo imali tedan prije. Incidencija jučerašnja 14-dnevna na 100 tisuća je 710. 1112, najvišu incidenciju ima Međimurska županija.

Naša 14-dnevna incidencija nas stavlja na 23. mjesto od 27 članoca EU, višu od nas imaju Češka, Nizozemska, Slovenija i Litva. Sedmodnevna incidencija nas stavlja na 18 mjesto od 27 zemalja EU”, rekao je Krunoslav Capak.

Do 19 sati jučer cijepljeno je 443 zdravstvena djelatnika i 1711 stanovnika i djelatnika Domova za starije.

Kad će cjepivo do obiteljskih liječnika?

“U prvoj fazi planirali smo cijepiti zdravstvene djelatnike koji su na prvoj crti i štićenike domova za starije. Tek nakon toga će cjepivo biti distribuirano liječnicima obiteljske medicine. Mi smo poslali na teren vrlo detaljna upustva za Pfizerovo cijepljenje. Mi očekujemo da će do druge polovice siječnja doći Modernino cjepivo koje će moći stajati u frižideru do 30 dana. Zato smo htjeli poštedjeti liječnike da im ne šaljemo Pfizerovo koje traje 5 dana. Sve ćemo se dogovoriti s liječnicima, poslane su im već prezentacije, ima snimka webinara gdje naši stručnjaci daju uputstva”.

Nuspojave cjepiva

Što se tiče nuspojava, telefonom se radila anketa, nuspojava, kažu, nije bilo. Halmedu također ništa prijavljeno.

Na Infektivnoj klinici u Zagrebu bila su dva slučaja alergijskih reakcija, kaže Capak. Alemka Markotić dodaje da su imali dva blaža osipa.

Nove doze cjepiva dolaze ovaj tjedan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...