DHMZ IZDAO CRVENO UPOZORENJE: Očekuju se udari vjetra i do 110 km/h, čuvajte se letećih krhotina i iščupanog drveća!

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za 28. prosinca 2020., crveno upozorenje za područje srednje Dalmacije, te narančasto upozorenje za područje gospićke, riječke, splitske, dubrovačke, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i sjeverne Dalmacije. Na području gospićke regije očekuju se jak jugozapadni i južni vjetar, u najvišim predjelima s olujnim, lokalno i orkanskim udarima. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

Na području riječke regije očekuju se jako i olujno jugo i južni vjetar, poslijepodne u okretanju na jak jugozapadni vjetar. Srednja brzina vjetra 65-110 km/h.

Na području splitske regije očekuju se jako i olujno jugo i južni vjetar, navečer u okretanju na jugozapadni vjetar. Srednja brzina vjetra 65-110 km/h.

Na području dubrovačke regije očekuju se jako i olujni jugo i južni vjetar. Srednja brzina vjetra 65-110 km/h.

Za područje gospićke, riječke, splitske i dubrovačke regije izdano je narančasto upozorenje.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, javljaju.

Na području zapadne obale Istre očekuju se vrlo jako i olujno jugo, poslijepodne jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra od 75-110 km/h.

Crveno upozorenje u Dalmaciji

Prema podacima DHMZ-a, na području Kvarnera i Kvarnerića, sjeverne, i južne Dalmacije izdano je crveno upozorenje, a posebno je opasno na području srednje Dalmacije.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, poručuju iz DMHZ-a.

Na području Kvarnera i Kvarnerića očekuju se vrlo jako i olujno jugo, poslijepodne jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra od 75-110 km/h.

Na području Velebitskog kanala očekuju se vrlo jako i olujno jugo, poslijepodne jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra od 75-100 km/h.

Na području sjeverne i južne Dalmacije očekuju se vrlo jako i olujno jugo, poslijepodne jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra od 75-110 km/h.

Na području srednje Dalmacije očekuju se vrlo jako i olujno jugo, poslijepodne jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 75-110 km/h.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, prenosi Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...