Đikić: “Normalno” nam se neće vratiti sigurno prije idućeg ljeta

Život s koronom postaje nam navika. Maske, distanca, restrikcije, zabrane i kazne novi su način života u Hrvatskoj, a prema predviđanjima stručnjaka, tako ćemo živjeti barem do nove turističke sezone.

– Kad budemo imali odobreno cjepivo, trebat će nam od tri do šest mjeseci da se procijepi populacija i u tom periodu će biti važno da se pridržavamo epidemioloških mjera. Razlog je što ne smijemo dopustiti da se virus neprimijećeno širi unutar populacije koju nismo procijepili. To se naziva džepovima u populaciji, gdje širenje virusa može izazvati i ubrzanu mutaciju virusa upravo zbog cjepiva s kojim se virus onda bori za opstanak. Zato je vrlo važno da se držimo svih mjera dok stručnjaci ne procijene drugačije, kaže za 24 sata naš ugledni znanstvenik Ivan Đikić.

Poručuje svima da budu pozitivni jer je, kaže, cijepljenje dobro rješenje, ali zahtijeva angažman i pažljivi plan provođenja. Ako sve bude prema trenutačnim procjenama i do ljeta korona postane napokon sporedna stvar, ljudsku populaciju i dalje ćemo osjećati psihološke, materijalne i gospodarske posljedice. A što nas čeka nakon korone u ekonomskom smislu opisuje ekonomist Damir Novotny.

– Ova turistička godina pokazala je da snažan pad turističkog prometa i potrošnje nisu imali veliki utjecaj na BDP, pa ni na zapošljavanje. Razlog je to što turistički sektor zapošljava mnogo sezonaca izvan Hrvatske i uz mjere koje je Vlada poduzimala za očuvanje radnih mjesta nije imalo velikih utjecaja na tržište rada. Zbog toga se velike oscilacije u broju nezaposlenih po tom pitanju neće vjerojatno dogoditi ni u idućih pola godine – smatra Novotny.

Ujedno dodaje kako se u prvom dijelu nove godine neće osjetiti porast potrošnje jer neće biti psihološkog zaokreta potrošača unatoč procjepljivanju koje bi trebalo obustaviti epidemiju.

– Sad to nije samo pitanje ugostiteljstva, nego svih sektora koji ovise o domaćoj potrošnji. Ljudi osjećaju nesigurnost i manje troše, odnosno troše samo na nužne proizvode, kaže Novotny.

U padu su, dodaje, svi parametri u potrošnji, no stvarne rezultate nećemo saznati.

– Prema istraživanjima međunarodnih institucija, u Hrvatskoj se 30 posto potrošnje odvija u sivoj zoni, što znači da to ne ulazi u službene statistike i zato ne znamo stvarno stanje, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...