Epidemiolozi vam COVID mogu dijagnosticirati i bez testiranja, evo kako

Kao i kod svake zarazne bolesti postoje kriteriji po kojima epidemiolozi klasificiraju zaražene kao moguće, vjerojatne ili potvrđene slučajeve.

U slučaju zaraze virusom SARS-CoV-2, najnovije kriterije objavio je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, a epidemiološkim službama u Hrvatskoj proslijedio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Epidemiologinja i voditeljica djelatnosti epidemiologije u ZJZ-u Međimurske županije dr. med. Višnja Smilović za dijagnostiku COVID-a bez testiranja dala je konkretan primjer.

“Kada po kliničkim kriterijima prijavljujemo zarazu SARS-CoV-2 virusom, ta osoba mora imati epidemiološku poveznicu. Dakle, ako netko od ukućana ima zarazu potvrđenu PCR testom, a drugi ukućan razvije iste ili slične simptome onda ga ne treba testirati i on je po klasifikaciji vjerojatan slučaj”, pojasnila je za DNEVNIK.hr.

Dr. Smilović dodaje kako je ECDC početkom tjedna promijenio i definciju po kojoj se zaraza COVID-19 smatra potvrđenom ako je osoba pozitivna na PCR testu, ali i na brzom antigen testu.

“No i tu je važno znati kod koga se antigen test može raditi, znači to mora biti osoba sa simptomima. Test mora biti i validiran”, kaže dr. Smilović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...