Gradski stožer ponovno otvorio karantenu; Babić: “Osiguravamo tri obroka, a djelatnik postrojbe stalno je na raspolaganju”

Od početka epidemije u Zadru je prema službenim podacima od koronavirusa oboljelo 13 stranih državljana. Aktivan je jedan slučaj, a kako doznajemo od Ante Babića, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Zadra, riječ je o muškarcu koji je prije tjedan dana došao ispred policijske postaje s pozitivnim nalazom testa, požalivši se službenicima kako nema adekvatan smještaj za izolaciju.

Tako je u Zadru opet uspostavljena karantena.

Od ponedjeljka smo u funkciju stavili karantenu, ona je namijenjena za osobe koje nisu građani grada Zadra, a zaražene su ili im je izrečena mjera samoizolacije. Ovoga ljeta imali smo ukupno 12 stranih državna u karanteni, sad trenutno imamo jednu osobu koja je ovdje još nekoliko dana, dok ne ozdravi. Osobe koje smještamo u karantenu imaju tri obroka dnevno, a jedan djelatnik postrojbe civilne zaštite stoji im na raspolaganju. Obilaziti ih i policija koja inače nadzire sve one kojima je izrečena mjera samoizolacije. No, to su ljudi koji su svjesni gdje se nalaze i do danas nije bilo kršenja mjera, niti ikakvih problema, objašnjava nam Babić.

S rastom broja zaraženih, rapidno raste i brojka osoba koje moraju biti u samoizolaciji. Što je s građanima grada Zadra koji žive u malim stambenim prostorima i fizički se ne mogu odvojiti od ostalih članova kućanstva? Babića smo upitali mogu li oni zatražiti smještaj u karanteni?

Sada trenutno ne, zbog kapaciteta. Teško je uopće pronaći prostor na području grada Zadra koji bi mogli pretvoriti u karantene. Primjerice, što ako nađemo prostor s dvadeset soba, a vrlo brzo se pojave 23 slučaja? Stvar je i organizacije. Ljudima bi u tom slučaju trebalo osigurati posteljinu i tri obroka dnevno. Kada bi izlazili, soba bi se trebala dezinficirati, a sve to iziskuje značajna novčana sredstva. No, ako situacija bude gora i javi se potreba za izolacijom građana grada Zadra, neko ćemo rješenje iznaći. Do sada, na sreću, nismo imali takvih zahtjeva, zaključuje Babić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...