Hoće li nam za putovanje avionom, ali i kino, kazalište i koncerte trebati potvrda o cijepljenju?

Dolazak cjepiva uskoro bi nas mogao podijeliti: na one koji su se cijepili i na one koji nisu. Pa bi oni koji jesu s potvrdom mogli recimo u kino, kazalište, na koncert ili neko druženje. Da je moguće da će biti beneficija za cijepljenje, kaže i član Vladinog savjeta Branko Kolarić. A u cijelom svijetu se sve glasnije priča o tome da će onima koji sljedeće godine žele putovati trebati potvrda o cijepljenju ili neka vrsta “Immunity passporta”.

Mnoge su kompanije već počele razvijati aplikacije koje bi se mogle koristiti na aerodromima i ulazima na događanja. Francuska razmišlja o uvođenju zelenih putovnica, bez kojih se neće moći voziti ni javnim prijevozom. Ideja se sviđa i Izraelu. Ipak pravnici kažu kako bi to moglo biti ozbiljno kršenje ljudskih prava, donosi RTL.

Ako ćemo htjeti staro normalno, možda će nam za to trebati potvrda o cijepljenju.

Znanstvenik Ivan Đikić objašnjava kako su covid putovnice način na koji dolazimo prema normalnijem stilu života: “Meni je npr. putovanje kao znanstveniku užasno bitno i ja ću napraviti sve da mogu putovati. ”

Kaže kako će glavna značajka 2021. biti osobna sigurnost, a on želi biti siguran da nije zarazan i upravo zbog toga postoji ideja putovnice.

A što će biti s turističkim putovanjima?

Potvrda da ste primili cjepivo omogućila bi vam da za vrijeme krize putujete gdje god hoćete. Turističke agencije se nadaju da bi to moglo spasiti industriju i vratiti putovanja

Voditeljica marketinga u turističkoj agenciji Nikolina Frković upozorava kako je činjenica da turistički sektor hitno treba prodisati te da je status quo predugo već na snazi: “Je li to COVID putovnica ili nešto drugo teško je reći. Nešto će sigurno biti, radnici trebaju doći na sezonu, turisti žele putovati i javlja se sve veća želja ali i potreba za kretanjem. ”

Nema leta avionom, nema kazališta, nema kina bez potvrde 

Zabranu ukrcavanja u avion bez dokaza o cijepljenju još prije mjesec dana predložila je australska aviokompanija Quantas za sve međunarodne letove.

Ideju putovnica planiraju provesti Izrael i Mađarska. Island bi možda već sljedeći tjedan mogao građanima koji imaju antitijela omogućiti normalno kretanje.

Dokaz o cijepljenju mogao bi postati nužan i za odlazak u kazalište, kino ili pak velike koncerte. I ta bi se potvrda mogla pronaći u digitalnom obliku na platformi gdje bi se putem QR koda očitao status svake osobe.

IBM je već osmislio COVID platformu koju mogu koristiti velike kompanije, zabavni parkovi, muzeji ili države.
I jedna irska kompanija ima sličan plan.

Irska zdravstvena putovnica ima provjerene sustave koji bi nam omogućili sigurniji povratak normalnom načinu života.

Ucjena cjepivom 

Na jednom bi mjestu bili svi testovi na COVID, dokazi o cijepljenju i sve bi to bilo dostupno vlastima. Francuzi rade na tome. Zelene putovnice, koje bi bile potrebne za ulaz u klubove, restorane, ali i za putovanja, već su predstavili u parlamentu. Ali brojni zastupnici i s desna i s lijeva pobunili su se da to ograničava slobodu kretanja, da je to ucjena cjepivom, Marine LePen kaže da je to fatalno za slobodu. I naši odvjetnici u tome vide problem.

“Ako vi propišete da zdrava osoba koja nema simptome ne može ući u školu, vrtić, neku ustanovu, to je stvarno zadiranje u ljudska prava i tu bi mogle pljuštati tužbe ne samo u Hrvatskoj već i na Europskom sudu za ljudska prava.” kaže odvjetnica Lidija Horvat i dodaje kako mora postojati uvjet da je to nužno, odnosno da postoji opasnost koju želimo spriječiti i misli da bi tu opasnost bilo teško dokazati, donosi RTL.

Ipak, mnoge zemlje misle da je COVID putovnica dobra ideja, a to misle i neki znanstvenici koji savjetuju premijera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...