Hrvatske šume: “Saniramo štetu iz 2019.”, Čitatelj: “Trupci su zeleni i živi, izgledaju li kao da su polomljeni prije godinu dana?”

Oluja koja je protutnjala Zadrom u ljeto 2019. godine napravila je ogromnu štetu. Na predjelu Borika, Žmirića, Kožina i Petrčana polomljeno je stotinu stoljetnih stabla. U samo nekoliko minuta grad je opustošen.

S neurednim prizorom odlomljenih grana i uništenih starih debla na šumskim predjelima Zadra ušli smo i u ljeto 2020. Stvari su se napokon pokrenule i Hrvatske šume počele su s ozbiljnijom sanacijom. Ipak, zabrinutim građanima nešto je drugo zapelo za oko.

– Molim vas da istražite sječu stabala na Žmirićima. Radi se o predjelu kojeg koriste građani za odmor i rekreaciju, a koji u zadnjih mjesec dana trpi dosad neviđenu količinu devastacije od strane Hrvatskih šuma, piše nam čitatelj koji se potpisuje kao zabrinuti građanin.

Kada smo ga upitali nije li ovdje samo riječ o raskrčivanju nevremenom uništenog područja, zapaža interesantan detalj.

– Pogledajte slike i recite mi jel ti trupci stvarno izgledaju kao da su bili polomljeni od nevremena prije godinu dana? Trupac koji je slomljen u ljeto 2019. sigurno ne izgleda ovako zeleno i živo kao ovi na slikama, tvrdi.

A u odgovoru Hrvatskih šuma stoji kako je riječ o obuhvatnoj sanaciji.

– Procijenjeni razmjeri štete nastale uslijed vjetroloma iznose 12.000 m3. Tijekom 2019. i 2020. godine sanirano je preko 70 posto vjetroloma, preostale količine planirane su za sanaciju tijekom 2021. godine. Sva oštećena području nakon sanacije pošumljavaju se ovisno o stanju na terenu. Procjene unosa sadnog materijala (broja i vrsta) ovise o stanju šume. Trenutna situacija ne terenu je takva da ima dovoljno prirodnog pomlađivanja te unošenje dodatnog sadnog materijala ovisi o stanju prirodnog pomlađivanja koje će se pratiti u narednom razdoblju, odgovaraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...